Нови обещания за по-високи заплати получиха медицинските сестри. Този път

...
Нови обещания за по-високи заплати получиха медицинските сестри. Този път
Коментари Харесай

Пак залъгват сестрите с обещания за повече пари

Нови обещания за по-високи заплати получиха медицинските сестри. Този път желанието е да бъдат отделени към 150 млн. лева за възнагражденията им за идната година. Новината пристигна след среща на вицепремиера Томислав Дончев и здравния министър Кирил Ананиев с управлението на КНСБ. Успоредно на диалозите в Министерския съвет, пред постройката се организираше народен митинг, проведен от синдиката, на който стотици здравни служащи желаеха по-добри условия на труд и минималната заплата за всички медицински сестри да е 900 лв.. Акцията не беше подкрепена от протестиращите от март медицински сестри, които упорстват за по-голямо нарастване - две минимални заплати, или 1120 лв.. " Повече от 10 години от КНСБ не са защитили даже едно от правата на медицинските сестри ", разяснява Веселина Ганчева от Асоциацията на българските медицински сестри. Протестът не беше подсилен и от лекарския съюз, който в последния миг разгласи, че е договорил с Министерство на здравеопазването удовлетворителни условия в бюджета за 2020 година и разпоредбите, по които ще работи системата.

След срещата сред КНСБ и министрите стана ясно, че лечебните заведения ще получат 200 млн. лева повече в бюджета на НЗОК за следващата година. Според Ананиев три четвърти от спомагателния запас би трябвало да отиде за нарастване приходите на медицинските експерти. С това министърът чака най-сетне да бъде реализирано заложеното в груповия трудов контракт възнаграждение от 900 лв. за медицинските сестри в общинските лечебни заведения, 950 лв. - в университетските, и 1100 и 1200 лв. съществена стартова заплата за доктор. През тази година болничната помощ също получи нарастване от 200 млн. лв. по отношение на предходния бюджет.

Предмет на новия рамков контракт ще бъде какъв брой от парите ще са за личен състав и какъв брой за прехрана. Вероятно пари обаче няма да има за сестрите в учебното и детското опазване на здравето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР