Нови обещания за допълнителни пари за здравеопазване дойдоха след спешна

...
Нови обещания за допълнителни пари за здравеопазване дойдоха след спешна
Коментари Харесай

Заваляха обещания за нови 200 милиона в здравеопазването

Нови обещания за спомагателни пари за опазване на здравето пристигнаха след незабавна среща в Министерския съвет сред вицепремиера Томислав Дончев и водача на КНСБ Пламен Димитров. Те разговаряха, до момента в който под прозорците на Министерски съвет лекари и сестри стачкуваха, проведени от синдикатите. По-рано през днешния ден стана ясно, че доста от медицинските експерти се разграничават от този митинг, защото настояванията на КНСБ се разграничават от тези, поставяни от съсловните организации. Здравният министър Кирил Ананиев отиде при протестиращите и разгласи, че в допълнение в бюджета за следващата година ще бъдат заложени 200 милиона лв. за болнична помощ. За това решение приказва и Пламен Димитров на брифинг в Министерски съвет след срещата си с Томислав Дончев.
Въпросните средства ще са нарастване на цените за клиничните пътеки, а от КНСБ упорстват 70% от тях да са за повишение на заплатите. Не стана ясно обаче с какъв брой ще се усили възнаграждението на сестри и лекари, тъй като самите протестиращи желаят едно, а от синдиката - друго.
Пламен Димитров излезе удовлетворен от срещата и съобщи, че е " сдържан оптимист ".
Около 200 медицински експерти от цялата страна се събраха на митинга пред постройката на Министерския съвет.
Синдикатите упорстват минималната заплата на медицинските сестри в общинските лечебни заведения да е 900 лв., а в университетските - 950 лв., и надлежно 1100 и 1200 лв. начална стартова заплата за младите лекари.
Българският лекарски съюз разгласи в края на предходната седмица, че няма да се включи в митинга заради реализирани договорености с Министерството на здравеопазването, които подсигуряват по-добри условия на труд и възнаграждение на лекарите и на експертите по здравни грижи.
От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари също няма да вземат участие, тъй като не могат да усилят заплатите, както е записано в КТД, защото в тези лечебни заведения няма такива доходи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР