Нови обекти ще бъдат включени в Интегрирания план за градско

...
Нови обекти ще бъдат включени в Интегрирания план за градско
Коментари Харесай

Изграждат подземен паркинг и покрит пазар във варненския квартал Чайка

Нови обекти ще бъдат включени в Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване на Варна, научи Moreto.net. На първото за мандата съвещание съветниците от ПК „ Европейски въпроси и интернационално съдействие “ дадоха единодушието си за промени в стратегическия документ на общината.

Изграждане на под земята паркинг и затрупан пазар в ж.к. „ Чайка “, реновиране на постройката на Дървен куклен спектакъл – Варна, отделяне на съвременна камерна зала под Основна сцена, строителство на многофункционална спортна зала в кв. „ Възраждане “ са част от плановете, с които се добавя проектът. Други планове са създаване на Център за краткотрайно настаняване във военните поделения до хипермаркет „ Алати “, реорганизация на тогавашния Полиграфически комбинат за отделяне на споделени пространства, строителство на многоетажен паркинг на ул. „ Девня “ и ул. „ Христо Ботев “.

„ Изменението на Интегрирания проект, който се отнася за програмния интервал 2014-2020 година, е допустимо да се извърши през 2019 година По разпоредбите на Европейската комисия тези планове могат да бъдат осъществени до 2023 година По отношение на плановете, с които се добавя проектът, някои от тях към този момент се извършват. Сред тях е модернизацията на рибарското пристанище " Карантината ". Други са в развой на подготовка, само че това не значи, че ще бъдат осъществени. За всеки обособен план ще приготвяме предложение до Общинския съвет, в границите на което ще се разискват по-подробно обособените параметри “, изясни Ани Николова, шеф на Дирекция " Европейски и национални оперативни стратегии ".

Финансовата рамка на истинския проект, гласуван през 2013 година, е в размер на 686,5 млн. лв., само че с спомагателните обекти тя ще нарасне със 160 млн. лв.. „ Общо рамката се променя на 846,6 млн. лв.. Това не са средства, които Община Варна ще получи, а ресурсът, нужен за реализирането на плановете “, разясни Владимир Минков, гл. специалист в отдел " Общински проект за развиване ".

Съветниците дадоха също единодушието си Община Варна да кандидатства за европейско финансиране за създаване на Черноморски юношески център, който ще се обитава в бившето учебно заведение „ Мара Тасева “ в кв. „ Аспарухово “. Средствата ще бъдат обезпечени по стратегия „ Местно развиване, понижаване на бедността и усъвършенствано включване на уязвими групи “ от финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Максимално допустимият размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 млн. евро и няма условие за съфинансиране от страна на Община Варна.

Идеята е центърът да предизвиква дейното присъединяване на младежите на възраст сред 15 и 29 години в публичния живот на Варна. Той ще обезпечава просветителна поддръжка на младежите, които вървят на учебно заведение, само че са изложени на риск от отпадане. В центъра ще се дават също самостоятелни услуги за обществено включване на младежи от уязвимите групи.

Предвижда се планът да се осъществя в партньорство с Икономически университет – Варна и съдружие „ Варна – Европейска младежка столица “. Продължителността за осъществяване на дейностите по плана е от 36 до 50 месеца, само че не по-късно от 30 април 2024 година /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР