Нови мутации, но рязко намаляващи случаи на COVID-19. Проверка на

...
Нови мутации, но рязко намаляващи случаи на COVID-19. Проверка на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Политиците ни слушаха до май миналата год...

Нови разновидности, само че внезапно намаляващи случаи на COVID-19. Проверка на активността на Националния действен щаб, подредена от служебния министър Стойчо Кацаров, а за похлупак обвинявания във взимане на съществени спомагателни пари. Поводите за изявление с шефа на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев не са един или два, а медикът от остарялата школа не се крие.



- Проф. Кантарджиев, да стартираме от положителната вест - отива ли си третата коронавирус вълна?

- Приятно е да се види, че в множеството области на България случаите са малко. Подобни резултати на двуседмична база имаме за първи път от много месеци. Данните в този момент са съпоставими със септември предходната година. Радващо е. Дължи се на времето и на това, че въпреки всичко се носят на закрито маски.

Важното е каквото може, да го вършим навън

А в затворени пространства да има поток на въздух. И най-важното - да не се бавим с имунизиране. Личните лекари да се включат най-много при хората в огромна потребност - трудноподвижни, с съпътстващи болести. Ако създадем всичко това, ще се радваме есента на обособени случаи.

- Другото значимо е да не позволяваме в България нови разновидности или генетична разновидност в самата страна, която го прави по-труден за преодоляване. Как става това?

- Активно търсене! Всеки, който се разболее 15 дни след втората имунизация, наложително би трябвало да бъде проучен с PCR. И материалът да бъде пратен за секвениране в Националния център.

Всеки, който е боледувал от ковид, само че още веднъж се разболее от същата зараза, наложително би трябвало да бъде проучен с PCR и материалът секвениран. Така се вижда дали втората зараза не е от друг вид.

Трето, когато човек лежи в болница над 10 дни с инфекцията, би трябвало наложително да бъде подложен на PCR тест. И позитивният секвениран.

Защото на 10 дни всеки вирус прави минимум една разновидност

Трябва да се проследят дали са от голяма важност.

И нещо значимо - да ревизираме хора от страни, където има доста нови разновидности като индийския. От седмица е настоящ виетнамски вид, който е композиция сред индийски и английски. Задължително PCR и при категоричност - секвениране.

- Този вирус не спря да ни изненадва, като даже топлото време не избави Бразилия, ето, Виетнам, ЮАР!

- При събиране на закрито стават заразяванията. А и значима е влажността. При висока мокрота вирусите се задържат по-дълго. Най-добре е слънце и лек вятър.

- Значи да вървим на море?

- Да. Бризът не допуска заразяване.

- Добре, за какво българите сме последни в Европа по % искащи да се имунизират?

- Когато стартира имунизацията, 60 % от българите не желаеха да чуят за ваксина. В обществото се позволи тезата за неустановеност на имунизациите. Шест месеца по-късно не е по този начин. Милиарди са имунизирани. Англия, Израел са прекрасен образец по какъв начин се пречупва пандемията.

Най-важен е образецът. Когато лекуващият доктор, който има престиж пред индивида, му каже: „ Хайде да се ваксинираш, че положението на диабета ти е такова, че би трябвало да бъдеш защитен от затрудненията “, примерно. Важен е персоналният диалог с всеки колебаещ се.

Отрицателното в българина се натрупва по две аргументи. Първо, в случай че му омръзнеш със 158 брифинга заран и вечер, хората престават да слушат.

Второ,

в случай че на българина му кажеш, че нещо е доста значимо и наложително, реагира назад.

Така беше с грипната ваксина преди години. Най-добре са го споделили сътрудниците от Центъра по надзор на болесттите в Атланта, Съединени американски щати: „ Ако се ваксинираш за грип, вероятността да се срещнеш с лекаря си поради грип е два пъти по-малка “. Важно е посланието!

- Срещу посланието идват непрекъснатите информации - да вземем за пример за тромбози и възбрана на „ Астра Зенека “ в Белгия. Какво вършим?

- Вниманието е доста изострено. Не бяха положителни посланията. Първо, самата „ Астра Зенека “ - споделиха, че доста не е изпитана върху възрастни имунизацията, да се имунизират млади. Изведнъж обърнаха. Противоречивите послания не работят в медицината.

Макиавели е споделил, че взаимно изключващите се послания са подобаващи единствено за политиците. Тогава обществото споделя: Леле, какъв брой е образован! Защото в едно дълго изречение политикът си сменя три пъти мнението.

- Без да влизаме в политика, по какъв начин ще коментирате разбора на пандемията, разгласен от министър доктор Стойчо Кацаров?

- Чудесно! Търси повода за високата смъртност. Това е хубаво. Да проучват активността на Щаба. Нищо срещу!

- Високата смъртност е дъвкана 100 пъти, само че въпреки всичко повода за вас е..

- Слабата профилактика на заболявания като диабет, високо кръвно, наднормено тегло. В нашата страна е огромен проблем, тъй като от 20 години не се прави съвсем нищо. Системата не е удачна. Финансирането няма аналог!

Не е времето в тази пандемия да се приказва, само че би трябвало консенсус. Първо, Медицинска академия беше ликвидирана през 1992 година А тя е сериозен коректив на опазването на здравето. Но беше заличена, с цел да има по-слаб надзор.

Без патоанатоми кой ще следи за качеството на лекуването?

Без аутопсии няма по какъв начин да стане! Медицината се учи посредством консилиуми, когато лекари се събират за тежък случай. Доста здравни каси ги заплащат, при нас го няма. Патоанатомията и болничната епидемиология бяха съществено ударени. А те наблюдават за качеството.

- Дейността на Щаба, в който участвахте, тормози ли ви с нещо?

- Щабът имаше единствено консултативни функционалности. Не сме купували и продавали. Нито сме отваряли или затваряли.

- Примерно - давали сте неприятни препоръки.

- Ако през предишния март и април бяхме позволили по 4-5 хиляди случаи дневно, системата щеше да колабира. А ние не го допуснахме. Нямаше О2, маски, идея за лекуване, нямаше лекуващи лекари. Критикуващите ни в този момент тогава се бяха изпокрили. И пред пациенти, и пред общество.

Хората бързо забравяме. През февруари 2020 година гледахме по малкия екран едни умиращи хора по коридорите в Италия и се кръстехме да не идва насам това знамение, само че не знаехме какво тъкмо да не идва?

Чудото не пристигна и по тази причина в този момент би трябвало да е някой отговорен.

- Все отново кои са грешките?

- Това преекспониране с тези брифинги. Омръзнахме на хората. Имахме проблеми със доставяне докъм април, имаше отвод на компании да доставят реактиви. Как да ти пратят от Англия, когато техните лаборатории се задъхват! Имахме проблеми с проби, правехме рекламации. Много тежко и трагично!

Може би сме се презапасявали с някой реактив, а пропущали различен. Но успяхме, създадохме доста лаборатории. Грешка е, че не съумях да стимулирам лекари да пращат задоволително материали за секвениране.

Грешка е, че допуснахме диалог за слабостта на имунизациите, преди да разбираем значимостта им. Недоверието е извънредно. Особено когато хората си мислят, че нещо се прави надали освен за персонална приложимост.

- Как се взимаха решенията за ограниченията против пандемията?

- Почти всеки ден се срещнахме с политиците да чуят нашите причини. Докъм май 2020 година съвсем изцяло ги одобряваха. После настъпи разпределяне и в обществото съзря % хора, които мислеха, че ги лъжат с този вирус. Не имаха вяра.

И когато есента случаите скочиха внезапно, то беше резултат от недоверието през лятото. Реално първата сериозна вълна пристигна през октомври, ноември, декември. Вълната тази пролет беше посрещната от изцяло готови лечебни заведения. И най-важното, умните лекари се бяха ваксинирали. Защото, в случай че преди година имахме 5000 случая дневно, лекарите щяха да се изпозаразят, т.е. да останем без лечебни заведения.

- Събирате се с политици, само че всеки министър несъмнено си тегли неговото, в случай че изтъквам доцент Кунчев?

- Точно по този начин беше. „ Дайте в този момент стадионите, та стадионите! “. „ Дайте нощните заведения! “ Чакай! При липса на ваксини, в случай че отвориш нощните заведения, ще затваряш предприятия. Други претендираха, че студентите се събират по заведения, само че не учат присъствено. Е, това в действителност беше особеност, диспропорционалност.

- Започна една полемика - взехте ли в Щаба по 35 000 лв., въпреки че надали Мика Зайкова е имала тъкмо това поради, само че ще я питаме?

- Аз персонално от 28 февруари 2020 година не съм взимал пари поради коронавирус. Получавал съм си заплатата по трудовия контракт с Националния център по заразни и паразитни заболявания. Заради пандемията се усили фонд " заплата " в центъра ни, където се получаваха пари, по-ниски от междинната за страната.

- Кажете числа, да ни схванат хората?

- Молекулярен биолог взимаше 800 лв. преди пандемията. Доцентите бяха с 1000 лв.. А 1200 лв. даваха на професорите. Сега заплатите са по-високи, сравними с други специалности в държавни институции и с тези на доценти и професори в част от университетите. Това беше чиста особеност!

Да, около ковид се разбра за смисъла на тези хора и НЦЗПБ. Гласувани бяха прословутите 1000 лв. за работещите в лабораториите. Мисля, че е заслужено. Аз „ ковидски “ не съм взимал, защото не съм участник в работа с заразен материал.

- Срещнахте ли се с новия здравен министър доктор Стойчо Кацаров?

- Два пъти. Говорих му най-много за смисъла от имунизирането и мисля, че ме разбра.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР