Нови дати за Брекзит одобриха 27-те страни-членки на Европейския съюз.

...
Нови дати за Брекзит одобриха 27-те страни-членки на Европейския съюз.
Коментари Харесай

Брекзит се отлага с няколко месеца

 Нови дати за Брекзит утвърдиха 27-те страни-членки на Европейския съюз. Те взеха решение да дадат нова пролонгация от три месеца за напускането на Англия.  Брекзит би трябвало да бъде отсрочен до 31-ви януари 2020 година, заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

Очаква се решението да бъде формализирано посредством писмена процедура, като по този метод се избегне свикването на ексклузивен Европейски съвет. В съглашението по Брекзит попадат три вероятни дати за отдръпването на Обединеното кралство - 1 декември, 1 януари и 31 януари 2020 година.

Ако то бъде утвърдено от двете страни, Англия излиза на 1-во число идващия месец, обобщава БНР.  Миналата седмица посланиците на страните-членки се съгласиха срокът за Брекзит да бъде продължен по принцип и взеха решение да изпратят писма до европейските водачи. Решението по кое време това да се случи държавните и държавни ръководители би трябвало да вземат единомислещо.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева отхвърли да отговори изрично на въпроса дали освен това състояние Обединеното кралство би трябвало да излъчи собствен претендент за европейски комисар в новата Комисия. Тя обаче напомни, че до момента в който страната е пълновръстен член на Европейски Съюз, тя има своите права и отговорности по контракта за участие.

 До консенсусния вид се стигна, след като Франция е дала зелена светлина за сходно отсрочване на излизането на Англия от единния блок, макар че преди този момент настояваше за много по-малка пролонгация, заяви изданието " Политико ". Третото отсрочване на Брекзит ще пристигна и с слагане на условия, в това число отвод за предоговаряне на последното съглашение за бракоразвод и предоставяне на зелена светлина на останалите страни от Европейски Съюз да се срещат в посочения нов тримесечен период без присъединяване на Англия, с цел да разискват бъдещето на единния блок, твърди източник от антуража на френския президент.

Новината идва сега, когато стана ясно, че английското държавно управление отпред с Борис Джонсън внася в Камарата на общините процедура за осъществяване на изключителни общи избори на 12 декември. За да бъде утвърдено настояването обаче е належащо две трети от 650-те депутатите да гласоподават за него, а това значи търсене на междупартийна поддръжка. Предстои гласоподаване в Народното събрание по-късно в понеделник. Неяснота за новата Еврокомисия. Засега работната версия е, че тя би трябвало да поеме функционалностите си от 1 декември.

Дипломатически източници показаха, че 27-те посланици на Европейски Съюз ще се срещнат в понеделник към 12:00 ч. българско време, с цел да се спогодят за ново тримесечно закъснение на Брекзит. Ройтерс също цитира непосредствен до френския президент източник да споделя, че " най-вероятно ще има съглашение в понеделник сутринта за удължение на периода на отдръпване на Англия от Европейски Съюз до 31 януари следващата година " и че " вероятността за предварителни избори в Обединеното кралство се е нараснала доста през миналия уикенда ".

Междувременно министър председателят на Англия Борис Джонсън съобщи, че ще направи нов опит за производство на предварителни парламентарни избори в страната, откакто Камарата на общините отхвърли по-рано през днешния ден предлагането му за избори на 12 декември, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

След като не съумя да събере нужната поддръжка от две трети в Народното събрание за предлагането си за избори, министър председателят сподели, че още през днешния ден държавното управление ще внесе законопроект за произвеждането на избори на същата дата. За разлика от предходното гласоподаване законопроектът може да бъде утвърден с нормално болшинство.

Джонсън настоя, че страната се нуждае от нови избори, с цел да излезе от задънената улица с напускането си на Европейския съюз.

" Не можем да позволим Народното събрание да остане неподвижен. По един или различен метод би трябвало да отидем на избори. Тази вечер държавното управление ще уведоми Камарата на общините за желанието си да внесе за разглеждане дребен законопроект, която да разреши реализирането на избори на 12 декември, с цел да можем най-сетне да правим Брекзита ", сподели пред депутатите Джонсън.

Опозиционните партии не отхвърлиха неотложно законопроекта, като обявиха, че ще го проучат, преди да решат дали да го поддържат.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР