Нови данни показаха, че най-близката до нас звезда извън Слънчевата

...
Нови данни показаха, че най-близката до нас звезда извън Слънчевата
Коментари Харесай

Най-близката звезда, подобна на Слънцето, има обитаеми планети?

Нови данни демонстрираха, че най-близката до нас звезда отвън Слънчевата система, която е от класа на нашето Слънце, се обикаля от 4 екзопланети, всяка почти с размерите на Земята. Според учените два от тези светове могат да бъдат обитаеми.

Тау Цети се намира единствено на 12 светлинни години от нас и яркостта и близостта му го накараха да стане основен герои в научно-фантастични филми и видео игри. Но в този момент наподобява, че потенциалът на звездата да поддържа извънземен живот може би не е единствено фикция.

Учени от университета в Хертфоршир са засекли четирите екзопланети, като са записали слаби отклонения в придвижването на звездата Тау Цети, породени от гравитационното привличане на по-малки астрономически обекти. Напредъкът в тази нова технология, наречена Доплерова спектроскопия, е изиграл основна роля за откритието.

Двете супер-Земи (планети с маси, по-големи от Земната) се намират в обитаемата зона на звездата, което значи, че може би имат вода на повърхността и отсам - може би даже и форми на живот. 

Източник: Science Alert

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР