Нови бойни машини влизат на въоръжение в Силите за специални

...
Нови бойни машини влизат на въоръжение в Силите за специални
Коментари Харесай

Екип на БНТ участва в тестовите стрелби с новите бойни машини на Силите за специални операции

Нови бойни машини влизат на въоръжение в Силите за специфични интервенции. Екип на Българска национална телевизия взе участие в тестовите стрелби.

Това е 7,62 мм картечница, с която е снаряжена бойната машина на специфичните сили. Тя разрешава да се води точна пукотевица на отдалеченост сред 800 метра и километър и 200.

Част от машините са с отдалечено управляема огнева куполна система, в която стрелецът, изцяло предпазен, следи задачите на екран, компютър пресмята отстоянието да тях, автоматизирано прави нужните корекции, при което стрелбата е извънредно точна. А камерите за на ден и нощно виждане разрешават да се води пердах при всевъзможни условя, през цялото денонощие.

Само след 5-минутен инструктаж от испански специалисти, пристигнали особено за тестването на огневата система на машината, редови войник Милков сполучливо поразява задачата при пукотевица от място и в придвижване.

" Много елементарно се работи, интуитивно с картечницата. За прецизна, точна пукотевица е идеална ", съобщи редови войник Владимир Милков.

" В тестванията, които вървят сега, дават отлични индикатори при пукотевица и от място и във време на придвижване, както през деня, по този начин и нощем, и мога да кажа, че неведнъж надвишават заложените параметри в спецификацията на машината ", съобщи ген. майор Явор Матеев - пълководец на Силите за специфични интервенции.

Машините са основани на шаси и мотор от Форд-550, с 10-степенна автоматизирана трансмисия. Майор Стефан Пасков, който тества ходовите благоприятни условия не скрива, че е впечатлен от показаните качества.

" Машината се показва повече от съвършено. На кръстосан терен машината има много огромни качества, защото разрешава превъзмогването на 60-градусов надолнище с челен ъгъл на нанагорнище и със непряк 30 градуса. Освен това опцията с автоматизирана скоростна кутия, когато работи преимуществото е, че и двете ръце са свободни. Дори и лидерът може да стреля през бойниците за тази цел. На кръстосан терен, според какъв брой е кръстосан, машината може да доближи до 60-70 км. На естествен асфалтов път скоростта е над 120 км ", сподели майор Стефан Пасков.

Всички машини са снабдени с ултракъсовълнови и късовълнови радиостанции, финален модел, които обезпечават предпазена връзка. Освен бронировката на купето те имат в допълнение усилена бронировка на пода против поразяване от мини.

" Стремили сме се всички потребности да покрием на специфичните сили, тъй че да можем да изпълняваме задания и в региони, където се чака мощен съперник, битка с тероризъм и така нататък или когато се постанова мобилно и бързо да се придвижваме в избран регион ", сподели ген. майор Явор Матеев - пълководец на Силите за специфични интервенции.

Осигурена е цялостна гаранционна 5-годишна поддръжка.

" Като в тази гаранция в границите на 5 години влиза цялото сервизно обслужване по замяна на всевъзможен тип консумативи, което се наложи. Това е огромна спестовност за нас и виждате при какви условия е подписан този контракт. Автомобилите са от 10 разнообразни вида, като съвкупността от всички тези модерни средства обезпечава това, от което се нуждаем от години - висока подвижност и маньовър на нашите формирования. Дава ни нужната огнева мощност. Дава ни нужната отбрана. Дава ни актуалните благоприятни условия за командване и ръководство, както и модерни качества за здравна евакуация на персоналния състав и за евакуация на пътни транспортни средства ", разяснява ген. майор Явор Матеев - пълководец на Силите за специфични интервенции.

Към този миг Силите за специфични интервенции са приели към 50 машини от общо 98, като упоритостта е до края на годината всички да бъдат в строя.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР