Нови акции и още разкрития за злоупотреби в болницата във

...
Нови акции и още разкрития за злоупотреби в болницата във
Коментари Харесай

Още разкрития за злоупотреби в болницата във Велинград

Нови акции и още разкрития за злоупотреби в болничното заведение във Велинград, разкри следствие на NOVA. Преди две седмици от малкия екран демонстрираха по какъв начин се купува болничен, без да имаш заболяване и по какъв начин се настаняват фиктивни пациенти в болница. Показаха по какъв начин схемата работи невиждано даже и в миг, когато полицията и прокуратурата водят следствие против шефът доктор Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса посредством подправени документи. След следствието на малкия екран и Антикорупционната комисия откри спор на ползи във връзка с доктор Чешмеджиев. До къде стигнаха проверяващите?

Вече NOVA сподели удостоверенията и документите за приключени курсове за професионална подготовка на доктор Жеко Чешмеджиев - шеф на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и доктор Иванка Русева.

От МУ-Пловдив и МУ-София не откриха такива удостоверения и документи. Д-р Мустафа Фарук отхвърли изрично да е посещавал курс от 15-дни. Отрече и доктор Иванка Русева. Прави усещане, че през 2019 година от когато е документа, тя е била на 76 години.

Д-р Иванка Русева е назначена като педиатър в болничното заведение от няколко години, само че поради здравословни проблеми постоянно отсъствала от работа.

" Аз изобщо не знаех. Поне да ме уведоми. Курсове се изкарват, с цел да усъвършенстваш своята компетентност, с цел да добиеш опит. Въобще не знаех, че това служи за пари и въз основата на това са получени пари ", изясни доктор Иванка Русева.

Според проверяващите парите са получени посредством разнообразни клинични пътеки за източване на НЗОК. По наша информация единствено за 2017 година удостоверенията на доктор Жеко Чешмеджиев са усвоени над 50 хиляди лв. от Здравната каса, а със документите на доктор Русева и доктор Фарук получените пари по клинични пътеки от Здравната каса са 223 хиляди лв..

В първа част на следствието бе показано по какъв начин с изключение на посредством подправени удостоверения, в болничното заведение усвояват пари от Здравната каса и посредством подправени болнични. Схемата е елементарна и всеки, който желае може на хартия да бъде признат в лечебното заведение и да получи болничен елементарно, бързо и на ниска цена. Само против 50 лв. и с подставено лице от малкия екран се снабдиха с болничен. Последва акция на Икономическата полиция в Пазарджик, а лекар Осман Мустафа бе арестуван.

Оказа се, че по документи и по данни на полицията подставеното лице е прегледано и са му взети кръвни проучвания от началничката на лабораторията - доктор Гергана Балтаджиева, която замества шефът на болничното заведение доктор Жеко Чешмеджиев, който пък е в отпуск. И по този начин този мним пациент още веднъж е за сметка на Здравната каса. Затова и след случилото се последва нова акция на полицията взаимно с Регионалната Здравна каса.

Стана ясно, че шефът на болничното заведение във Велинград -д-р Жеко Чешмеджиев, е взимал две заплати - от болничното заведение и от Медицински център-2017 ЕООД.

Това е установила Антикорупционната комисия. От там изясняват, че доктор Жеко Чешмеджиев е шеф на МБАЛ-Велинград от 2015 година Отделно от това той е работил и в " Медицински център Велинград 2017 " ЕООД като е оказвал профилирана здравна помощ като доктор ортопед-травматолог.

Според Антикорупционната комисия във връзка с доктор Жеко Чешмеджиев има спор на ползи, тъй като с изключение на като шеф на МБАЛ Велинград упражнява и лекарска процедура, за която получава възнаграждения и в друго сдружение. И това не е всичко. По наша информация, с цел да може да съществува Медицински център Велинград 2017, откъдето доктор Чешмеджиев е получавал спомагателните възнаграждения, той е отдал пространства чартърен, благосъстоятелност на болничното заведение. Имал е подписани контракти с Медицинския център през 2018 и 2019 година, като за този интервал е получил над 21 000 лева заплащане. Такъв контракт има подписан и през 2020 година и работи от 2 януари. За тази му активност са били наясно и Община Велинград и локалният парламент.

И това не е всичко: Според източници на малкия екран на доктор Жеко Чешмеджиев са формирани два акта от Агенцията за държавен финансов надзор (АДФИ) за това, че като шеф на МБАЛ Велинград не е провел процедури за публични поръчки за доставка на медикаменти на стойност над 110 хиляди лв. и за доставка на храни за болнично хранене на стойност над 30 хиляди лв.. Тези данни са съпроводени и от неналичието на надзор по доставките, като доктор Чешмеджиев не е назначил лице, което да ги управлява. Според източниците самият той твърди, че това го вършат основните сестри в отделенията. Сестрите обаче могат да наблюдават бройките на доставките, само че не и да управляват цените и дали те са повишени? Дали става въпрос за занемареност от страна на доктор Чешмеджиев? Това ще решат проверяващите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР