Нови 300 млн. лв. дълг планира да тегли Министерството на

...
Нови 300 млн. лв. дълг планира да тегли Министерството на
Коментари Харесай

Теглим нов дълг от 300 млн. лева на 9 май

Нови 300 млн. лева дълг възнамерява да тегли Министерството на финансите. Това оповестиха от Българската национална банка, които са сътрудници по държавния дълг.

Отворена ще бъде още веднъж последната разиграна емисията ДЦК с матуритет от 3,5 години, която за първи път бе отворена през ноември предходната година. Тя е с падеж на 17 май 2025 година От Българска народна банка показват, че търсената рента (доходност) е 0%.

Последно горепосочената емисия бе отворена на 11 април, като доходността по нея бе 0,88%. За съпоставяне при първото разиграване на книжата на първичния пазар предходната година постигнатата рентабилност бе 0,13% или 6,7 пъти по-ниска.

Причината за това са повишените лихвени равнища подбудени от дейностите на централните банки поради възходящата инфлация, както и поради несигурността към протичащото се с войната в Украйна.

За интервала от началото на годината до момента страната организира четири акукциона, от които набра 1,5 милиарда лева Един от тях беше несполучлив, когато инвеститорите(банки, пенсионни фондове, застрахователни сдружения и др.) не харесаха изискванията препоръчани от държавната хазна и не записаха емисията.

Така в случай че дългът, който ще се организира незабавно след поредицата от празнични дни – на 9 май, бъде сполучлив ще сме поели 1,8 милиарда лева при таван за 2022 година от 7,3 милиарда лева

В една от скорошните си медийни изяви министърът на финансите съобщи, че при идната актуализация на бюджета таванът няма да се усилва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР