Новая газета, едно от малкото останали независими новинарски издания в

...
Новая газета, едно от малкото останали независими новинарски издания в
Коментари Харесай

Русия отне последния медиен лиценз на независимото издание Новая Газета

Новая газета, едно от дребното останали самостоятелни новинарски издания в Русия, беше лишен от последния си медиен лиценз , осведоми организация Ройтерс.

Върховният съд на Русия на процедура забрани онлайн версията на Новая газета, дни откакто московски областен съд забрани вестника на Новая газета и дъщерното му списание " Не " ( " Но " ), учредено преди по-малко от три месеца.

Медийният наблюдаващ Роскомандзор упрекна уеб версията на Новая Газета в неведнъж нарушение на рестриктивните мерки, наложени на " задгранични сътрудници ", название, прилагано към вестника, което се ползва и към доста други гласове и организации, които са в несъгласие с Кремъл.

Главният редактор Дмитрий Муратов, притежател на Нобелова премия за мир за напъните си да поддържа сериозното отразяване на вести, изрази гнева си от решението в съда.



" Осъзнавате ли, че вашето искане ще унищожи " Новая газета ", вестник с 30-годишна история? " сподели той, обръщайки се към Роскомнадзор. Това, което вършиме, е ликвидиране. Вие лишавате стотици хора от работа, от читатели , добави той.

Говорейки по-късно пред съда, Муратов съобщи, че ще апелира пред апелативната камара на Върховния съд.

Извън съда Муратов назова присъдата " информативен геноцид " и сподели, че ще направи проверяващите репортажи доста по-трудни, тъй като репортерите към този момент няма да могат да вършат запитвания на управляващите.

Вестникът, постоянен представител на съветската медийна сцена от основаването си през 1993 година с пари от Нобеловата премия за мир на починалия руски водач Михаил Горбачов, си беше направил ниша като водещо проверяващо издание в Русия, макар че свободите на печата бяха анулирани.

През март изданието спря активността си в Русия , откакто беше предизвестено за нарушение на нови закони, налагащи строга цензура върху отразяването на спора в Украйна.

Някои от чиновниците на вестника са основали онлайн магазин в Европа, чиито изявления са блокирани и в Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР