Новата ядрена централа може да не е в Белене. Това

...
Новата ядрена централа може да не е в Белене. Това
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Новата ядрена централа може да не е в Белене

Новата нуклеарна централа може да не е в " Белене ". Това разгласи министърът на енергетиката, която участва на представянето на енергиен разбор от КНСБ.
България се нуждае от нови нуклеарни мощности, само че може да не бъде довършена.
 Индулгенция за АЕЦ Белене Индулгенция за АЕЦ Белене
Трябва или не би трябвало да бъде строена АЕЦ " Белене "? Българската академия на науките (БАН) трябваше да даде отговор на този въпрос, само че сл...
" Ние приказваме за нужда, за въвеждане на употреба на нова нуклеарна мощ след 2030 година, която ще бъде от 2000 мегавата, само че не е казано къде ", сподели Теменужка Петкова, представена от.
Скептични за построяването на централата са и синдикатите.
" Лично аз съм прочут песимист, че ще забележим АЕЦ " Белене " в някоя от идващите години по една съществена причина, че както желаеме, а ние желаеме напълно на пазарен принцип, сметката доста мъчно ще излезе, на който би трябвало да влага ", съобщи Пламен Димитров.
Министърът обаче беше безапелационна, че страната ни не може да работи към този миг без нуклеарна енергетика и въглищни мощности, тъй като не разполага с други базови централи.
" Ние нямаме свръхмощности, нашите базови мощности са въглищните централи 3764 мегавата и 2000 мегавата " Козлодуй ". Това е, всичко останало го няма ", сподели Петкова.
 Република България пита: Къде са наказаните за АЕЦ Белене? Република България пита: Къде са наказаните за АЕЦ Белене?
Народните представители от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят през днешния ден два въпроса към министъ...
По думите й, към този момент е подготвен план на нова енергийна тактика на България до 2030 година и той занапред ще бъде дискутиран. В нея не е планувано също по този начин да бъдат спирани въглищните централи. Такова условие няма и от Брюксел макар зелената договорка.

" Това, което хората би трябвало да знаят, е че в нито един документ на Европейския съюз, в нито една инструкция няма да видите текст, в който да излиза наяве, че до датата х, у или z, би трябвало да бъдат затворени въглищните централи ", добави Петкова.
" За нас е значимо да се види, енергийната сигурност, дългосрочността на решенията, тъй като всяко решение се оказва, че коства милиарди левове освен на държавното управление, само че и на обществото ", разяснява Пламен Димитров.
От КНСБ желаеха и повече гаранции както за работещите в бранша, по този начин и за справяне с насъбраните над 4 милиарда лв. в държавната енергетика.
 Христо Иванов изиска оставката на Теменужка Петкова поради 54 милиона, платени на Доган и неналичието на надзор Христо Иванов изиска оставката на Теменужка Петкова поради 54 милиона, платени на Доган и неналичието на надзор
Държавата е дала 54 млн на ТЕЦ- Варна за студения запас, а те са получили лиценз за газ чак в този момент през юли. Или са работили на въглища...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР