Новата студена война затваря врати на едни, но отваря нови

...
Новата студена война затваря врати на едни, но отваря нови
Коментари Харесай

Китай вече не е търговски партньор №1 на САЩ: друга държава излиза на хоризонта

Новата студена война затваря порти на едни, само че отваря нови бизнес благоприятни условия за други. Мексико наподобява в по-добра позиция от съвсем всяка друга страна и може да се възползва от нея. Напреженията сред Съединени американски щати и Китай прекрояват картата на световната търговия, до момента в който стопанска система номер 1 желае да понижи зависимостта на веригата за доставки от геополитически противници и да си обезпечи импорт от по-близо до дома място. Тук идва и ролята на Мексико, който притегля внимание и по двата значими въпроса. Това е една от аргументите страната да изпревари Китай като най-големия снабдител на артикули за големия си комшия и клиент.

Освен това Мексико може да се похвали с най-силната валута в света тази година и един от най-добре представящите се фондови пазари. Преките задгранични вложения регистрират растеж от над 40% през 2023 година, даже преди Tesla Inc. да стартира построяването на фабриката за 5 милиарда $ по тези ширини. От 90-те години на предишния век, от подписването на Северноамериканското съглашение за свободна търговия, страната не е имала по-голямо прелест за вложителите, написа Bloomberg.

Въпреки всички капани, които биха могли да спрат сегашния взрив, като нестабилна електрическа енергия, лимитирано индустриално пространство и дефицит на вода, няма подозрение, че елементи от Мексико наподобяват като градове в индустриален взрив сега.

В столица на североизточния мексикански щат Нуево Леон Монтерей строителството не стопира. Складовете се продават преди още да да бъдат приключени. Индустриалните площи са нарастнали с 30% от 2019 година насам, съгласно консултанта по недвижими парцели CBRE.

Това ненапълно се дължи на бързината да се дават съставни елементи за Tesla. AGP Group създава предни стъкла, китайската DSBJ създава елементи за електроника, италианската Brembo SpA създава спирачки и всички те основават или уголемяват фабриките си на локално равнище.

Като цяло над 30 компании са се преместили в Нуево Леон, откогато Tesla разгласи проекти за създаване на заводи в Тексас и Нуево Леон, съгласно министъра на стопанската система на щата Иван Ривас Родригес.

Не всичко обаче е обвързвано с Tesla. Други производители на коли, като General Motors, Kia Motors и BMW, оповестиха вложения в електрически автомобили в Мексико от началото на 2021 година

Освен тях производителите на електроника и домашен уреди се уголемяват в центъра на страната. Индустриалните паркове се запълват бързо. Проучване на испанската банка BBVA откри, че всеки пети от новодошлите е китайски бизнес, доста от които желаят да заобиколят митата на Съединени американски щати. В народен мащаб безработицата е 2,1% предходната година, съгласно Мексиканската асоциация на частните индустриални паркове.

Компанията в региона на индустриалните недвижими парцели Corporación Inmobiliaria Vesta SAB набра съвсем 450 милиона $ при в началото обществено предложение в Съединени американски щати през юли, което беше най-голямото от мексиканска компания от над десетилетие. Според нея търсенето на локално равнище пораства. Prologis Property Mexico SA и компания майка възнамеряват инвестиция от 1,2 милиарда $ в хранилища и земя.

Все отново естествените запаси на Нуево Леон могат да наложат избрани ограничавания върху бизнеса и растежа. Миналата година голяма суша остави резервоарите съвсем празни и хиляди поданици без вода. Правителството се трябваше построи нов акведукт, с цел да докара повече вода на Монтерей.

Друг факт, който не е за занемаряване е, че Мексико си сътвори известност в международното произвеждане с по този начин наречените maquilas – заводи, които се строят още през 60-те години на предишния век, най-вече по границата със Съединени американски щати. Това беше остроумен модел на поточна линия, употребяващ нископлатен труд.

Мексико е задействал планове, които включват железопътна връзка сред Мексиканския залив и Тихия океан, която носи името Междуокеански кулоар. Прогнозите са по маршрута да се построят индустриални паркове, като в последна сметка може да съперничи и на Панамския канал.

Но от позиция на вложителя има един проблем и това е, че всички тези места са просто по-далеч от Съединени американски щати. Все отново привлекателността на Мексико за световния бизнес се основава на „ неговата география и съглашението за свободна търговия “ със Съединени американски щати, счита Херардо Ескивел, някогашен заместник-шеф на централната банка на страната.

По думите му повода да се извърнат и да погледнат Мексико, е фактът, че към този момент е „ интегрирано в Съединените щати “ Това ще докара до повече капиталови потоци, „ даже в случай че Мексико не направи нищо “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР