Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като

...
Новата политика ще отвори допълнителен бизнес за китайски компании като
Коментари Харесай

Китай ще смени целия чужд софтуер и хардуер в държавната администрация

Новата политика ще отвори спомагателен бизнес за китайски компании като Lenovo

Китайското държавно управление е наредило всички държавни и обществени институции да сменят непознатите компютри и програмен продукт. Новата инструкция е с две цели: от една страна, да вдигне търсенето на китайски програмен продукт и хардуер, а от друга - да удари компании като Microsoft, HP, Dell, откакто по-рано през годината американското държавно управление забрани търговията с Huawei, един от софтуерните колоси на Китай, написа Financial Times.

Това е първата съответна инструкция, която има директни последици. Досега натискът за потребление на повече китайски технологии беше по-скоро мек, по същия метод, по който Съединени американски щати се пробват да въздействат на европейските си съдружници за ограничение на използването на услуги на Huawei.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Според изчисленията на брокерската компания China Securities, сред 20 и 30 млн. хардуерни устройства би трябвало да бъдат заменени поради формалната инструкция. Подмяната би трябвало да стартира през идната година, като 30% от всички устройства ще бъдат заменени през 2020 година, 50% - през 2021 година, и останалите 20% през 2022 година Този график носи и неофициалното име на програмата " 3-5-2 ".

Нова политика

Политиката на Комунистическата партия в Китай става ясно, макар че документите по нея са класифицирани. Причината е, че към този момент няколко компании за киберсигурност, поискали анонимност, са говорили с медиите по отношение на дейностите на Пекин. Новата стратегия " 3-5-2 " е и разумно разследване от закона за киберсигурност, признат в Китай през 2017 година, който планува цифровата конструкция с сериозна значимост да бъде " сигурна и контролируема ".

" Програмата " 3-5-2 " е просто върха на новия айсберг ", разяснява Пол Триоло от консултантската Eurasia Group. " Целта е ясна: основаването на среда, в която няма опасност за ZTE, Huawei, Megvii и други компании. Заплахи, каквито сега има. " Триоло прибавя, че за разлика от предходни политики, поради настоящето положение на софтуерна и икономическа война със Съединени американски щати, тази стратегия ще бъде изпълнена в къси периоди.

Удар по американските компании

Според данните на Jefferies, американските софтуерни компании генерират към 150 милиарда $ доходи всяка година от Китай. Ударът няма да бъде толкоз тежък, тъй като огромна част от тези продажби идват от частния бранш. Някои колоси като Microsoft обаче ще понесат провали – американският производител на програмен продукт даже сътвори китайска държавна версия на своята настояща операционна система Windows 10, с цел да зареди с нея администрацията на страната. Китайската операционна система, която може да смени продуктите на Microsoft, е Kylin OS, само че за нея има надалеч по-малко създаден програмен продукт във връзка с стратегии и приложения.

По отношение на хардуер, пожеланият снабдител за китайската администрация от години към този момент е Lenovo, която закупи звеното за произвеждане на лични компютри от американската IBM през 2005 година

Проблем ще бъде и дефинирането на " направени в Китай " артикули. Lenovo да вземем за пример е китайска компания, с произвеждане в Китай, само че процесорите се вършат от американската Intel, а твърдите дискове – от корейската Samsung.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР