Новата платформа ще се конкурира с KaiOS в сегмента на

...
Новата платформа ще се конкурира с KaiOS в сегмента на
Коментари Харесай

Google подготвя специален Android за телефони с бутони

Новата платформа ще се конкурира с KaiOS в сегмента на евтините апарати с функционалности, които превъзхождат най-обикновените телефони, само че не могат да се съпоставят с пълноценни смарт телефони

Телефоните с бутони не престават да притеглят консуматори, формирайки забавна ниша от пазара (снимка: CCO Public Domain)

Гугъл създава специфична версия на Android , предопределена за типичен мобилни телефони с бутони. Платформата към този момент се тества на модифициран модел Nokia , оповестяват профилирани източници.

Марката и моделът на „ пробния ” телефон не се прецизират, само че устройството прилича доста Nokia 220, който по дифолт работи със софтуерна платформа Series 30+, разкри 9to5Google.

Възможно е това да е съвременна версия на телефона, като се има поради опитът на финландския бранд в „ съживяването ” на типичен модели. През 2017 година бяха възобновени продажбите на Nokia 3310, а през 2018 година излезе обновеният Nokia 8110.

Новата версия на Android има доста общи характерности със системата, конфигурирана на модерните смарт телефони. Цялостният жанр е непокътнат, в това число светлите нюанси на интерфейса и дизайна на иконите, само че в това време няма работен плот като подобен – основният екран просто демонстрира информация за часа, датата, заряда на батерията, силата на сигнала на клетъчната мрежа и отвореното приложение.

Предвиден е и гласов помощник. В долната част на екрана е ситуиран квартет от икони с най-често употребяваните приложения и бутон в центъра, който отваря цялостния лист на стратегиите и услугите, налични в устройството.
още по тематиката
Придвижването в менюто се прави благодарение на 5-посочен бутон за навигация и два спомагателни меки бутона, както при класическите телефони и даже смарт телефоните Nokia Symbian.

Фърмуерът по дифолт има вграден браузър Chrome с интерфейс, приспособен за ръководство с бутони, само че без адресна лента. Възможно е тя да се появи при стартиране на окончателната версия на операционната система.

Засега няма информация дали „ бутонният ” Android ще поддържа инсталиране на спомагателен програмен продукт от магазина Гугъл Play или ръчно пускане на apk-файла от паметта на устройството. Някои „ скрийншоти ” обаче демонстрират съществуване на приложението YouTube.

Не е известно също по кое време Гугъл ще пусне модифицираната Android платформа за телефони с бутони. Нито интернет компанията, нито Nokia са коментирали изтеклите в медийното пространство фотоси на тестовия телефон с новата Оценка за съвместимост.

В сегмента на телефоните от базово равнище Android ще се конкурира най-вече с платформата KaiOS, въведена през 2017 година на основата на Linux ядрото. Тя се смята за правоприемник на Mozilla Firefox OS, чиято поддръжка бе прекратена през 2016 година.

KaiOS има профилиран магазин за приложения, въпреки че телефоните под нейно ръководство по предписание идват с авансово конфигуриран набор от стратегии, без опция за инсталиране на спомагателни приложения. Въпреки че KaiOS е съперник на „ бутонната ” версия на Android, през 2018 година Гугъл влага $22 милиона в развиването на тази операционна система.

Според анализатори, с създаването на „ бутонния ” Android, Гугъл се връща към основите. Днешната Android платформа води началото си от разработка на Анди Рубин през 2003 година за цифрови фотоапарати, която по-късно беше ревизирана към операционна система за смарт телефони с бутони и без сензорен екран.

С други думи, първичната система е проектирана да конкурира смарт телефоните Nokia и RIM (BlackBerry). Появата през 2007 година на първия смарт телефон със сензорен екран iPhone обаче изцяло промени разпоредбите на играта, а Гугъл побърза да преработи Android за сензорен интерфейс.

Финалната версия Android 1.0 излезе през септември 2008 година, година след появяването на iPhone. Сега Гугъл наподобява се връща към корените си, с цел да заемe и нишата на евтините смарт телефон апарати с функционалности, които превъзхождат елементарните телефони, само че не могат да се съпоставят с пълноценните смарт телефони.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР