- Новата мутация разболява два пъти по-често децата - Има ясен

...
- Новата мутация разболява два пъти по-често децата
- Има ясен
Коментари Харесай

Проф. Христова пред „Марица“: Ваксините спират на 89% и дел...

- Новата разновидност разболява два пъти по-често децата

- Има явен спад на заболяемостта, в случай че сме деликатни, той ще продължи

- Липсата на информация и начетеност дава мощ на подправените вести

- Как майки се плашат от щадящи проби, като даже на бебета се бърка вноса при простуда

..........................................

- Проф. Христова, да тръгнем от новината за документите, които ще се издават за 90 дни при стойност над 150 (BAU). Това число ни пази от боледуване изобщо или от по-тежко боледуване?

- Първо, шансът за се разболеем е доста по-малък. Второ, в случай че въпреки всичко се заразим, ще бъде леко, като дребна простуда, а много евентуално даже безсимптомно. Абсолютно съразмерно е на титъра на антителата – колкото по-висок е, толкоз по-малко евентуално е да се разболеем.

- Долната граница е 150, а при какъв брой сме изцяло предпазени?

- Никога не може да се каже по кое време си изцяло предпазен. Някои организми вършат висок титър, различен по-нисък. Няма горна граница.

- За съпоставяне, приблизително при имунизираните какво е равнището на антителата?

- Много е друго и се мени във времето. Месец след втората доза е най-голям титърът. После доста постепенно спада. Няма късмет, както някои питат, през днешния ден да имаш, на следващия ден да нямаш. Да отговоря, в пъти нагоре е равнището при имунизиране над цитираните 150 единици по BAU.

- Добре, не се ли потвърди към този момент, че имунизациите са ефикасни и за какво толкоз хора още не имат вяра, най-много у нас, Румъния и Русия?

- От една страна има доста подправени вести в обществените мрежи. Често заглавието и създателят на публикацията са правилни. Отдолу към този момент няма нищо общо с истината. Организирана илюзия, споделят, че се прави за пари.

От друга страна българинът, когато няма задоволително надеждна информация, елементарно се поддава на тайни теории. По-скоро незадоволително образованата част от обществото ги приема прекомерно бързо.

- Тоест, вие персонално нямате никакви подозрения в тяхната успеваемост?

- За близо година потребление на имунизациите се видя ясно, че ваксинираните доста по-рядко боледуват и доста по-леко го изкарват. Затова като чуя, че някой се е разболял, първо запитвам – имунизиран ли е. При позитивен отговор, не го мисля, тъй като ще го изкара леко.

Има изключения, само че те са при хора с тежки съпътстващи болести или измежду първите имунизирани, където антителата са много намалели. Обратното, при неимунизираните е притеснително, тъй като делта разновидността води до тежко протичане. Според изследването - до два пъти по-чести хоспитализации. Тежко и бързо поврежда белия дроб, спада сатурацията.

- До какъв брой имунизираният придвижва вируса, тъй като доста хора вадят това като мотив против документите?

- Шансът да го придвижи имунизиран е доста, доста по-малък. Бих го нарекъл имагинерен. В медицината няма 100 %. Но едно е да си болен, да кихаш да кашлящ, за разнасяш голямо количество от вируса. Друго е да си имунизиран.

Да, може да носиш някакво количество вирус, само че то ще е минимално, тъй като антителата му пречат да се развъжда. Говорим за голяма разлика!

- Делта разновидността пробива ли по-лесно имунизациите, както мнозина настояват?

- Ваксините, които са позволени у нас и надлежно лицензирани от ЕМА, са ефикасни при делта разновидността. Разликата е минимална. Ако при първичния вид на ковид успеваемостта на имунизациите беше 94-95, при делта е 88-89 %. Няма какво друго да създадем – имунизациите са единственото избавление.

И в разгара на пандемията е отличен миг да се имунизираме. Дори след първата доза има някаква отбрана. Пак е нещо! Вирусът в този момент толкоз елементарно се предава, че ще обиколи всички неимунизирани, непреболедували или от дълго време боледували.

- Четох един от топ експертите в Германия, който предвижда, че делта разновидността ще покоси още тази зима всеки един от неимунизираните 30% население на страната?

- Така е, мъчно ще се избави човек. Гледам какво става към мен. Който беше прескочил, в този момент нагази в тази вълна. Не е късно! Ваксинирайте се!

- Откритият и у нас ДЕЛТА ПЛЮС вид по-заразен ли е, по-тежко ли протича боледуването?

- Това е подвариант. 10 % по-лесно се предава по отношение на делта. Припомням, делта към беше към 60 % по-заразен от английския. Тоест, малко повишаване по отношение на делта, само че пък като прибавиш 10 % към тези 60, към този момент става повечко.

Ако ДЕЛТА ПЛЮС се наложи напълно, ще вдигне заболяемостта с 10 %. За по-тежко протичане – няма такива наблюдения. Клиничната картина е една и съща.

- Има ли към този момент наблюдения коя ваксина е най-ефективна, без да имаме за цел комерсиална реклама?
- Не знам по какъв начин да го кажа без комерсиална реклама. Може би, че имунизациите с осведомителна РНК имат по-висок % на успеваемост.

- Тоест, новото потомство ваксини са по-добри?

- Да.

- Чухме оптимистични нотки, че стартира спад на заболяемостта от КОВИД у нас?

- Светлина има, и то огромна, зелените документи към този момент изиграха значима роля. Спадът е реалност и в случай че не постъпваме неуместно, ще продължи. Отпуснем ли се, ще се повиши още веднъж.

- Учените най-малко преди година изчисляваха, че действителният брой инфектирани е 11 към 2 по отношение на откритите. Като прибавим и имунизираните – останаха ли толкоз доста хора за заразяване в България по най-груба сметка?

- Ооо, има доста още за разболяване, за жалост, колкото и жестоко да считаме. Преди оставаха много скрити случаи, защото годни бяха единствено PCR тестванията. Може би не 11 към 2, само че 3 или 4 пъти повече действително се заразяваха.

Сега с лесните антигенни много по-малко остават скритите случаи. Те са два пъти повече от PCR-ите. Но и в този момент има скрита заболяемост. Който желае болнични, се записва. Но доста хора на свободните специалности заобикалят. Допускам, че в този момент съотношението на регистрирани към нерегистрирани е 1 към 1.

- Родители не престават да се тормозят от тъй наречените щадящи проби, има ли причина?

- Как ще се тормозят! Аз даже за тези проби, при които се бърка в носа, се удивлявам, че тормозиха родителите. Та те се употребяват от години даже при бебета, когато се взима микробиология на елементарна хрема.

Всички сме си водили децата. Но дано се съобразим с родителите. При плюнката няма безусловно нищо притеснително. Щяло да тежи душевен. Няма да тежи, в случай че знае родителят, че детето отива да учи в изцяло безвредна, предпазена среда.

- Имаше митинг на майки, че не са точни тестванията, може да дадат подправено позитивен резултати и да доведат до куп главоболия в фамилията, до момента в който мине и PCR-ът?

- Трудно ще дадат подправено позитивен резултат заради спецификата им. Точни числа не мога да дам, само че бързите антигенни проби имат добра сензитивност съпоставяне с PCR-ите, които са златнияj стандарт. Чувствителността е над 80 %.

- Този делта вид по-лесно ли заразява децата?

- По-началото заразява по-често децата, тъй като те останаха непреболедували при предходните талази. Най-вече по-големите деца. Няма от какво да се тормозят, дано не ги плашим. Но делта разновидността удря два пъти по-често децата.

- Ще изтъквам отново ваш сътрудник, че няма риск за децата като се изключи тези с вродени заболявания, които за жалост ги има?

- Да, по-тежко го карат и те, и деца със затлъстяване. Но има задоволително лекари и места в лечебните заведения за тях, дано не всяваме непотребна паника.

- Задава ли се нова вълна след делтата, защото разновидностите на този вирус нямат край?

- Нека си починем първо от делтата. Зависи накъде ще мутира вирусът. Затова е значимо да се имунизираме, а не да го оставим да си разиграва коня.

- Може ли по—спокойна пролет да караме?

- Трудно е да се каже. Не е ясно какъв брой дълго ще продължи тази вълна, какъв брой ще почиваме. Но вирусът няма да се откаже да мутира. Затова отново приканвам - имунизация, другояче новата вълна може да е по-тежка.

- Да не плашим отново хората, само че по този начин може да се реваксинираме с години?

- Нормално за грипните вируси. Нищо повече, с цел да плашим хората. А и една ваксина на година не е нищо съпоставяне с това да те удари КОВИД. Дори не приказвам за сериозни случаи. Но виждам познати, минали през заболяването, по какъв начин с месеци се задъхват. По три пъти почиват, до момента в който отидат до магазина. Едва ли някой го желае!

Визитка

Професор Ива Христова има 30 години опит в микробиологията, вирусологията и имунологията. Дългогодишен заместител на проф. Тодор Кантарджиев в Национален център по заразни и паразитни заболявания, а от тази година и негов шеф. Дама е ръководител на Експертния съвет по вирусология към министерство на опазването на здравето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР