Новата художествена галерия на Гладстон отвори врати с изложбата Минимализъм-BG“,

...
Новата художествена галерия на Гладстон отвори врати с изложбата Минимализъм-BG“,
Коментари Харесай

Откриха галерията на Гладстон, художници на протест

Новата художествена изложба на " Гладстон " отвори порти с изложбата „ Минимализъм-BG “, която включва картини на 37 български създатели. Куратори на експозицията са Красимир Русев и Румен Жеков. На откриването участваха регионалният шеф Здравко Димитров, кметът Иван Тотев, ръководителят на Общински съвет Савина Петкова и други публични посетители.

" Харесва ми, впечатлен съм от галерията. Красива е и извън и от вътрешната страна. Пловдив имаше потребност от тази изложба. Както виждам тук ще имат опция да се вършат освен изложения, а и други събития. Залата ще остане за идващите генерации, тъй като в Пловдив постоянно ще има културни събития ", съобщи Здравко Димитров.

В словото си шефът на Градската художествена изложба Красимир Линков пожела залата да не остава в никакъв случай празна.

Час преди формалното разкриване на новата изложба на „ Гладстон “, Дружеството на пловдивските художници провежда арт митинг против отнетата им зала. В 17 часа, под музикален акомпанимент на пиано, артистите се събраха пред Общината държейки бели рамки в ръце – знак на възходящото им неодобрение. Творците считат, че новата изложба е тяхна, защото по тази причина има подписан меморандум от Общинския съвет.

От организацията излязоха с лозунгите „ Залата е наша “, " Долу ръцете от нашия дом! Без постройка ДПХ умира! ", " Изхвърлят на улицата интернационалните ни изложения! ", " Спрете геноцида над Дружеството на пловдивските художници! ".

" В Пловдив за нас няма място за излагане на творбите ни. Всички тези постановки, че ще бъдат назначени 15 служащия вътре би било още едно финансово натоварване върху новия кмет и раздухване на нещата безсмислено. Кметът Тотев не мисли за визитната картичка на Пловдив - съюза на художниците, пред който би трябвало да се кланя и да смъква шапка, а прави произволи. Ние не сме срещу изложбите на колегията и също сме ги планували в нашите проекти. Ние сме срещу своеволията и безочието, с които господин кмета показва превъзходство ", безапелационна бе председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР