Новата художествена галерия Капана, която се намира на ул. Райко

...
Новата художествена галерия Капана, която се намира на ул. Райко
Коментари Харесай

Новата галерия Капана отвови врати с вход свободен

Новата художествена изложба " Капана ", която се намира на ул. " Райко Даскалов " против Халите, към този момент е със свободен вход. Безплатно можем да гледаме над 110 картини, най-вече на известни пловдивски художници като Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов - Слона, Вълчан Петров. Тарифата за достъп в галерията и наем на изложбените пространства ще се гласоподава на сесията на Общинския съвет на 1 август. Предложената от администрацията цена за билет е 4 лв., само че решението ще влезе в действие, откакто мине наложителният период, в който регионалният шеф се произнася за законността. Това значи някъде доникъде на август, в случай че гратисът не бъде повишен.

" Помещенията в някогашния Детмаг " Снежанка " са преустроени единствено за стотина дни, макар че обектът по никакъв начин не е лек. Пространството напълно е преобразено и с тази перла ние ще се гордеем години напред ", разяснява кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. Той благодари за положителното осъществяване на проектантския колектив с началник арх. Петко Костадинов и строителите от компания " Ай джи ел ", които по контракт имаха осем месеца, а се оправиха за три.

Обществената поръчка за преустройството на общинската част от остарелия Детмаг беше предоставена от регион " Централен ", а самият Георги Стаменов, както и неговият заместител инж. Тошо Пашов всеки ден са направлявали по какъв начин върви работата. Строителството, почнало съвсем от нулата - голи бетонни стени без съоръжения, коства 1 060 000 лв. с Данък добавена стойност.

Най-щастлив от придобивката е шефът на Градската художествена изложба Красимир Линков, който ще стопанисва четирите нови зали в някогашния Детмаг. " Спазени са всички условия за експониране и предпазване на творби на изкуството ", увери той и описа, че картините, изложени в новата изложба, до момента не са били притежание на жителите. Както " Марица " писа, събирани са от кабинетите на властта, учебни заведения и прокуратура. От кметския кабинет са свалени две картини - на Вълчан Петров и Енчо Пиронков.

Сградата на Детмаг " Снежанка ", затворена при започване на 90-те години, за първи път отваря порти. Дълго време продължи делбата сред Община Пловдив и реститутите, защото по решение на съда те имаха идеални елементи. Преди няколко години Общината получи близо 1000 кв. метра, ситуирани на два етажа. Останалото е частна благосъстоятелност.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР