Новата година донесе със себе си лоша новина за родните

...
Новата година донесе със себе си лоша новина за родните
Коментари Харесай

Обявите за работа в Пловдив намаляха четири пъти

Новата година донесе със себе си неприятна вест за родните служащи. Началниците, които се оглеждат за нови чиновници в Пловдив са намалели четири пъти по отношение на два месеца по-рано. Докато в края на октомври оповестените позиции в Бюрото по труда бяха 470, то в този момент те са паднали до 105. В същото време отвън пазара на труда са излезли 3 921 души. Това значи, че приблизително по 37 безработни се борят за една позиция.

По-лесно си намират нова работа тези, които са с по-ниско обучение, тъй като не са претенциозни към заеманата позиция и получаваната заплата. По данни на Агенцията по заетостта всеки втори незает в града под тепетата е учил до 12 клас. Веднага след тях се подреждат висшистите - 36% от безработните са били в университет, като множеството са приключили магистри.

Те се оглеждат за позиции по специалността, като огромна част от тях са приключили за инженери, учители по общообразователни предмети, банкови чиновници, контрольор качество на продуктите и офис мениджъри. Стагнацията на пазара на труда обаче е принудила някои от тях да не са толкоз претенциозни към бъдещата си работа. Така 43-годишна учителка в детска градина се е наложило да сглобява елементи в дружество, 30-годишен икономист да се труди като рецепционист, а 36-годишен управител на екип като детегледачка.

Най-много безработни се следят измежду пловдивчаните, които са на възраст сред 30 и 49 година Повечето от тях имат начална компютърна просветеност или владеят електронните таблици, както и най-малко един западен език. От оповестените свободни позиции в Бюрото по труда излиза наяве, че максимален апетит има за строители и сервитьори. Не са малко и предприятията, които се нуждаят от машинни оператори. Недостиг има и на медицински експерти. За разлика от предишни години търсенето на педагози понижава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР