Новата автоматизирана билетна система в градския транспорт на Варна беше

...
Новата автоматизирана билетна система в градския транспорт на Варна беше
Коментари Харесай

Във Варна пуснаха пилотно автоматизираната билетна система 


Новата автоматизирана билетна система в градския превоз на Варна беше пусната пилотно през днешния ден по линия №10 от общинската транспортна скица. Линията обслужва трасето от жп гарата до спирка „ Хаджи Димитър “ – наоколо до Първа езикова гимназия. Пътниците могат да си закупуват общоприет книжен билет или предплатена карта с електронни билети от машини, инсталирани на спирките по линия 10, или в самия рейс. Цената на билетите остава 1 лева, автоматите връщат и ресто. Хартиеният билет или картата с електронни билети се валидира в особено валидиращо устройство вътре в рейса. Осигурени са екипи, които оказват помощ на пасажерите. Те носят специфични баджове и изясняват по какъв начин става закупуването на билети или карти и валидирането им в рейсовете. Картите за пътешестване, издадени от „ Градски превоз “ ЕАД, остават годни.

Системата е част от плана „ Интегриран градски превоз “. Тя бе демонстрирана през днешния ден от ръководителят на плана Биляна Якова и Христо Петев – представител само че изпълнителя, ДЗЗД „ Обединение съвременен превоз “. Поетапно следва да бъдат включени и останалите линии, които обслужват града, след приемане на нова транспортна скица и нова тарифна скица, билетите ще могат да се употребяват за период от време, а пасажерите да се прикачват на втори рейс, изясни Биляна Якова. Тя показа пред медиите и контролния център за ръководство на всеобщия градски превоз по съставен елемент 4 на плана, в който са свързани автоматизираната билетна система, системата за информация на пасажерите в действително време и системата за предоставяне на преимущество на транспортните средства. В него се дава и информация за регистрирани закъснения на рейсовете от градския превоз, води статистика за употребата, пресмята времето за идване на спирките и придвижва данните до съответните терминали.

Колежката Светлана Ганчева разяснява в обществените мрежи новата билетна система по този начин: „Ииии, госпожи и господа – ето го. Билетчето за интегриран градски превоз. От тази заран се продава по линия 10, а по спирките и в рейсовете има едни благи /и уповавам се търпеливи/ хора, които изясняват какво е това е какво се прави с него. И дори ръководителят на плана пристигна да изясни, че фискалните устройства към този момент са И фискализирани. И се регистрират в центъра на надзор и наблюдаване. Където свързването на всички устройства към оптичен кабел /и слагането на видеокамери на всяка спирка, отново с оптична връзка/ ще даде много сериозен резултат за сигурността и антивандализма. Приложението си остава все по този начин мъчно разгадаемо за мен макар персоналната проява. Да, разписанието е там, само че стигането до него е като да ти стоварят Линукс без предизвестие, примерно. И все пак, най-малко за мен, това не значи, че има и интегриран градски превоз. А допускам, и за всички, които не употребяват линия 10. Но пък беше казано, че цялата система ще тръгне, когато се пусне новата транспортна скица на Варна. И тук става забавно, тъй като на хартия нова скица има, на процедура никой нищо не загатна за нея по време на всички отлагания на целия план, а в действителност без транспортна скица всичко направено /и ненаправено/ дотук е леко безсмислено, в случай че не броим обновяването на рейсовете. И е въпрос за няколко десетки милиона лв. /поне/.“

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР