Новак Джокович спечели за 7-ми път титлата на Окритото първенство

...
Новак Джокович спечели за 7-ми път титлата на Окритото първенство
Коментари Харесай

Джокович спечели 21-а титла от Шлема след 7-ми триумф на Уимбълдън

Новак Джокович завоюва за 7-ми път купата на Окритото състезание на Англия по тенис. Във финала на третия за годината шампионат от Големия шлем сърбинът надигра австралиеца Ник Кириос с 3:1 сета, в обособените елементи 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 за 3 часа и 2 минути игра.

Сърбинът загуби първия сет, само че още веднъж сподели стабилната си психическа резистентност и бързо изравни резултата в сетовете, след което взе и идващите два, с цел да победи още веднъж на " свещената трева ".

Ник Кириос завоюва жребия и избра да посреща в откриващия гейм. Двамата тенисисти завоюваха първите си два сервис гейма преди австралиецът да успее да пробие и да поведе с 3:2, а по-късно затвърди пробива си с гейм на нула. Отговорът на Джокович бе извоювано подаване също на нула. Пробивът в петия гейм обаче бе изцяло задоволителен на Кириос да завоюва първия сет.

Втората част стартира с подаване на сърбина, което той завоюва без да даде точка на Кириос. Този път Джокович стигна първи до пробив като завоюва подаването на австралиеца в четвъртия гейм. В деветия гейм Кириос на четири пъти стигна до точка за пробив, само че не съумя да направи подобен, като вместо това Джокович, печелейки подаването си изравни и сетовете.

Още в първия гейм на третата част Джокера имаше две точки за пробив, само че Кириос съумя да се измъкне. Сърбинът въпреки всичко съумя да стигне до късен пробив, когато в деветия гейм от 0:40 съумя да завоюва подаването на Кириос.

В идващия сет нямаше нито един пробив, като даже нито един от двамата тенисисти не съумя да стигне до точка за брейк. Така четвъртият сет бе решен от тайбрек. В него Джокович поведе с 6:1, австралиецът избави два мачбола, само че при третия към този момент Новак затвори сета и мача.

Това е 21-и трофей за Новак Джокович от шампионати от Големия шлем. Един повече от него има единствено испанецът Рафаел Надал.

Въпреки триумфа Новак ще загуби 2000 точки от актива си, защото на тазгодишното издание на " Уимбълдън " не се присъждат точки поради наказването за недопускането на тенисисти от Русия и Беларус. Той ще се смъкне до седмо място в ранглистата на АТП.

" Искам да поздравя всички - подавачи, съдии. Знаете, че имаме сложни отношение. Публиката бе необикновено тези 2 седмици. Не чаках да играя край, целият ми тим сме доста изтощени. Заслужавам дълга отмора. Може би няма да бъда повече в тази позиция, само че не мога да бъда сигурен ", сподели Кириос, който излезе за награждаването с алена шапка срещу разпоредбите и още веднъж ще бъде санкциониран.

" Ти сподели за какво заслужаваш да бъдеш един от най-хубавите играчи в света. Тази настилка ти пасва доста. Наистина те почитам доста - ти си приказен спортист, необикновен гений. Никога не съм си мислел, че ще кажа толкоз благи неща за теб ", обърна се спечелилият към достойния си противник.

" Надявам се, че това ще е дълга връзка сред нас ", добави сърбинът за ангажимента двамата финалисти да излязат дружно на вечеря и изгубилият да почерпи.

" Загубих думи какво значи този шампионат за мен и фамилията ми. Винаги ще бъде най-големият шампионат, който ме въодушевява. За първи път видях по какъв начин Пийт Сампрас го печели, когато бях на 5 години в една малко планинско село в Сърбия. Първата ни тенис фотография бе тревата на " Уимбълдън ". Благословен съм да бъда тук и да спечелвам ", сподели международният номер 2.

Сърбинът имаше годишнина от брака си и подари успеха на финала на брачната половинка си.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР