Нова Зеландия стана първата държава в света, която ще задължава

...
Нова Зеландия стана първата държава в света, която ще задължава
Коментари Харесай

Нова Зеландия задължава финансовия сектор да мисли за климата

Нова Зеландия стана първата страна в света, която ще задължава банките, застрахователите и ръководещите сдружения да рапортуват по какъв начин климатичните промени въздействат на бизнеса им. Това уточни министърът по климатичните промени на страната Джеймс Шол, предава Reuters.

Новите правила засягат всички банки с активи от над 1 милиарда новозеландски $ (около 703 млн. щатски долара), застрахователните сдружения с активи под ръководство от над 1 милиарда новозеландски $, както и всички емитенти на личен капитал и дълг листнати на фондовата борса в страната.

Няма да можем да достигнем чисто равнище от нулеви въглеродни излъчвания до 2050 година, в случай че финансовият бранш не стартира да схваща какво въздействие имат техните вложения върху климата, излиза наяве от думите на Шол.

" Този закон вкарва климатичните рискoве и резистентност в основата на вземането на решения в бизнеса “, споделя Шол в изказване. Законопроектът, който към този момент е вкаран в Народното събрание на Нова Зеландия и предстои на първо четене от локалните депутати, изисква от финансовите компании да коментират по какъв начин ще ръководят, както рисковете свързани с климатичните опасности, по този начин и опциите произлизащи от това.

Новият закон ще засегне към 200 от най-големите компании в страната и няколко задгранични компании, които дават отговор на условието от 1 милиарда новозеландски $.

Докладите ще би трябвало да преглеждат процесите в границите на финансовата година, като се чака процедурата да започва година след формалното приемане на закона. С други думи, първите отчети по тематиката ще се появяват най-рано през 2023 година.

Новозеландското държавно управление уточни през предишния септември, че има желанието да задължи финансовия бранш да рапортува за климатичните опасности, като тези компании, които не отговорят на условието ще би трябвало да дават пояснения пред управляващите.

Правителството на страната към този момент показа няколко политики целящи намаляването на нездравословните въглеродни излъчвания в обществения бранш. Целта е постигане на въглеродна индиферентност в бранша до 2025 година и закупуване на рейсове за публичния превоз, отделящи нула нездравословни излъчвания.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР