Нова версия на „Хензел и Гретел” и „Name that emotion”

...
Нова версия на „Хензел и Гретел” и „Name that emotion”
Коментари Харесай

Таланти от училище „Душо Хаджидеков” станаха театрални звезд...

Нова версия на „ Хензел и Гретел” и „ Name that emotion” от известната просветителна поредност „ Sesame Street” и то на британски показаха в занимателен театър пред аудитория възпитаници от 4. и 5. клас в ОУ „ Душо Хаджидеков”. Събитието бе в Актовата зала на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства.



Театралното премеждие за децата се случи с помощта на образувания в учебното заведение Drama Club. В продължение на месец 26 деца, под управлението на преподавателите по британски език Иванка Александрова и Радка Чонова, сами изработваха декорите и детайли от костюмите си, откриваха магическите секрети на театралното изкуство и се учеха да водят кукли и да запомнят реплики. В необикновеното странствуване им помагаха артисти, сценографи и костюмографи, майстори на кукли от Държавен куклен театър- Пловдив, както и прелестните и доста надарени ученици на Сценични фрагменти.

„ Ние сме тези, които можем да създадем живота по-прекрасен. Лесно е, стига да имаш сърце да почувстваш и очи да видиш. Искахме да внушим това и на децата, да им помогнем да се научат да осъзнават страстите си и да ги управляват. Какво по-силно средство - това да се случи посредством въздействието на театъра”, описаха основателите на събитието – преподавателите на децата по британски език.



За да създадат пътуването в света на театъра още по-вълнуващо и поучително, Иванка Александрова и Радка Чонова пренаписаха историята на Хензел и Гретел. Във разновидността, показан от децата, вещицата в действителност се опитваше да възпита Хензел и Гретел в усърдие, с цел да доставят наслада на родителите си. Научени на трудови привички, двете деца се завърнаха вкъщи с дарове за мама и баща.

Историята децата описаха с кукли, направени от учениците от Сценични фрагменти и дарени на учебно заведение „ Душо Хаджидеков” под управлението на Виржиния Петкова. Те оживяха в ръцете им с помощта на Зоя Капон.

Специално за спектакъла имаше и ария, която дребните артисти извършиха, с текст на Иванка Александрова и Радка Чонова, а музиката бе сътворена от учителя по музика в ОУ „ Душо Хаджидеков” – Живко Каратабанов. Емблемата на Drama Club измисли и сътвори четвъртокласничката Персиана Славова.



Казват, че изкуството е съучастие в страсти, гении, ентусиазъм – тъкмо това се случи с първия сценичен клуб в учебното заведение. Всички участници се надяват той да се трансформира в традиция, тъй като още от началото бе подкрепено от учебното управление.

Първите участници в Drama Club получиха специфични дипломи с каквито беше почетено и управлението на Сценични фрагменти, поради голямата поддръжка и партньорство в сбъдването на спектакъла.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР