Нова ваксина срещу COVID и бустер ваксини за тази есен ще бъдат налични до края на септември

...
Първите нови ваксини срещу COVID-19, актуализирани за този есенен сезон,
Коментари Харесай

Първите нови ваксини срещу COVID-19, актуализирани за този есенен сезон, сега се очаква да бъдат налични до края на септември, след като и двете храни и Администрацията по лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията подписват новите снимки. Новите снимки са предназначени да се насочат към вариантите на XBB – щамове на вируса, произлизащи от оригиналния вариант на Omicron – които сега са най-разпространената форма в обращение.

Трима производителя на ваксини, Moderna, Pfizer и Novavax, са се очаква да предложи ревизираните снимки за тази есен, за които почти всички деца и възрастни ще имат право.

Въвеждането на ваксините също ще отбележи три големи промени в отговора на САЩ на вируса: край на закупените от правителството доставки на ваксини, опростяване на това кой има право да получи ваксини и значителна промяна в рецепта, използвана във ваксините.

каза, че ще поиска от производителите на ваксини да преминат към използване само на един компонент в техните рецепти, насочени към варианта XBB.1.5, с надеждата да разширят имунитета.

Това е промяна от „двувалентния“ състав, използван в последния кръг от бустери, който смесва два компонента: един, насочен към повишаване на имунитета срещу оригиналния щам на вируса, и друг, насочен към Omicron BA. 4/5 щам.

Докато оттогава се появиха по-нови потомци на XBB — включително EG.5, щам, който бързо набира популярност — експертите казват, че тези варианти досега остават тясно свързани и актуализираната формула на ваксината трябва да предложи защита ..

CDC казва, че вариантът на COVID EG.5 вече е доминиращ, включително щам, наречен „Ерис“. Загубата на обоняние или вкус някога е била издайнически признак на COVID. Вече не.

„Изглежда, че няма особено предимство на двувалентната ваксина. XBB е родословието в момента и има добра кръстосана защита, без значение какъв антиген е избран, според данните, които ние са показани“, каза д-р Ерик Рубин, един от съветниците по ваксините на FDA, на срещата през юни.

Кога ще бъдат налични нови ваксини срещу COVID-19?

Въпреки че новите ваксини се очаква да бъдат готови до края на септември, може да мине октомври, преди да станат широко достъпни за всички, които ги искат.

Все още ще са необходими две стъпки, преди новите ваксини могат да направят своя дебют на търговския пазар в САЩ: зелена светлина от FDA и нови препоръки от CDC.

Очаква се FDA да даде одобрение или спешно разрешение за всичките три нови ваксини срещу COVID-19 през следващите два месеца. Pfizer и Moderna биха могли да бъдат първите, които ще получат лиценза на FDA, след като приключиха подаването на документи до агенцията през юни.

„Това, което очакваме, е да имаме одобрение до края на август. И вече сме готови с продуктите“, каза главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла пред инвеститорите на 1 август. 

Novavax все още не е завършила подаването си за ново разрешение за спешна употреба за своята актуализирана ваксина, но планира да го направи през следващите седмици.

„Това ще приключи този месец, като се очаква да бъдем доставяйки продукта до края на септември“, каза президентът на отдела за изследвания и развитие на Novavax Филип Дубовски пред инвеститорите на 8 август.

Не се очаква FDA да свика друга среща на своя Консултативен комитет по ваксини и свързани с тях биологични продукти преди подписването на разстояние от новите снимки. Въпреки това CDC все още планира да свика своя Консултативен комитет по имунизационните практики, преди да издаде актуализирани препоръки за трите нови ваксини.

„След тяхното разрешение или одобрение, ACIP ще се събере, за да направи препоръка, очертаваща употребата на тези актуализирани ваксини тази есен“, каза говорителят на CDC Катлийн Конли пред CBS News в изявление.

Това е необходимо, за да се осигури защита от отговорност на ваксинаторите, както и да се гарантира застрахователно покритие и достъп до новите ваксини.

Тази времева линия може да доведе до това, че новите ваксини срещу COVID-19 няма да бъдат широко достъпни до октомври, в съответствие с това, което директорът на CDC д-р Манди Коен каза наскоро пред NPR. Октомври ще бъде по-късно от прогнозираното по-рано от главния служител на FDA за ваксини д-р Питър Маркс, който прогнозира, че ваксините може да са налични през септември.

„Въпреки че не можем да коментираме директно времето, FDA очаква да предприеме навременни действия за разрешаване или одобряване на актуализирани ваксини срещу COVID-19, за да направи ваксини налични тази есен, които отговарят на нашите очаквания за безопасност, ефективност и качество, “ говорител на FDA каза в изявление.

Кой ще има право да получи новите ваксини срещу COVID-19?

За разлика от ваксинациите по-рано по време на пандемията, федералните служители казват, че те са работили през последните месеци, за да се опрости допустимостта за бъдещи кръгове ваксини, подобно на годишната ваксина срещу сезонен грип.

За тийнейджъри и възрастни американците биха могли да изберат всяка от трите актуализирани ваксини.

За деца на възраст до 2 години проектопрепоръките за ваксина на CDC, представени през юни, ще позволят една нова ваксина от Pfizer или Moderna, за да бъдат актуални. На деца до 6 месеца все още може да се препоръча да получават две или три дози.

„Намерението е да се хармонизират всички дози, всички възрасти, еднакъв състав. Така че през есента това ще бъде 2023 г. Формулата за 2024 г. ще бъде XBB.1.5“, каза д-р Дейвид Каслоу от FDA през юни на срещата на CDC.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР