Нова услуга стартира Варненската регионална библиотека Пенчо Славейков. Велорикша ще

...
Нова услуга стартира Варненската регионална библиотека Пенчо Славейков. Велорикша ще
Коментари Харесай

Разнос на книги с велорикша предлага вече Варненската библиотека

Нова услуга започва Варненската районна библиотека „ Пенчо Славейков ”. Велорикша ще доставя книги на читатели, които авансово ще ги поръчват. Всяка седмица ще бъде обслужвана една от локациите, които са общо три. Те се намират до Ботева градинка, до Ледената пързалка в квартал „ Младост ” и детска площадна до Пета гимназия в квартал „ Чайка ”.



„ Велобиблиотеката е методът да излезем от централната част на Варна и да достигнем до кварталите. Избрахме тези местоположения, тъй като са налични с велотранспорт. Служител на библиотеката ще бъде на посочените места от 10:30 до 12:30 ч., с цел да могат читателите да си вземат книгите. Основната ни целева група са майки с деца, възрастни хора и работещи, които не могат в обедната отмора да стигнат до постройката на библиотеката. Ако метеорологичните условия са тежки и вали пороен дъжд, няма да правим услугата, тъй като книгите могат да се намокрят ”, изясни шефът на библиотеката в морския град Радка Калчева



Заявките стартират да се одобряват от през днешния ден, като първата доставка ще е на 4 април на Ботевата градинка. Услугата ще се предлага в месеците от април до ноември. В началото велорикшата ще се ръководи от чиновници на библиотека, а при разгръщане на услугата ще се търсят доброволци.



„ Велоришката може да носи до 100 кг. Има две акумулатори. Ако свърши едната, може да се превключи на другата. Може да се кара и без акумулатори. Има ограничаване до 25 км/ч ”, изясни библиотекарката Калина Михайлова, която първоначално ще прави доставките.



Във Варненската библиотека бе открита и нова зелена читалня. Отвореното пространство е отделено с шумоизолиращи панели и е оборудвано с мебели от рециклирани материали. Предстои да се подреди и със стационарни колела, които употребяват човешка мощ за производство на електричество.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР