Нова твКаква история се крие между стените на този дом?Нов

...
Нова твКаква история се крие между стените на този дом?Нов
Коментари Харесай

Дарител даде 400 000 лева за възстановяването на къщата на Райна Княгиня

Нова тв

Каква история се крие сред стените на този дом?

Нов живот чака къщата на Райна Княгиня в София. През седмицата стана ясно, че неизвестен донор дава 400 000 лв. за превръщането й в музей. Последните години от живота си - Освобождението, тя прекарва там, за  да последва брачна половинка си в София, който става народен представител.

" Първият етаж и приземният етаж са издигнати от Райна Княгина, а по-късно къщата е надстроена от нейния трети наследник Владимир и неговите наследници ", сподели пред камерата на " Събуди се " родственикът на Райна Княгиня - Здравчо Здравчев.



Днес е в необятния център на София, само че тогава къщата била в покрайнините на града, описват родствениците. Районът бил прочут като " поборническия квартал ", т.е., населяван от хора свързани с революционните битки. Между жилищни блокове, годините били на път да унищожат това историческо украшение.

" Тя е издигната с дарения в натура остовно от поборници, които са били близки до Райна Княгиня и всеки с каквото е могъл, е оказал помощ. Тя е била в много обезпокоеното финансово състояние, мъжът й е умрял рано, оставил я е вдовица с доста деца, тъй че къщата е скромна ", сподели още зам.-кметът на Столична община - Тодор Чобанов.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Ком
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР