Нова твДве години след трансплантацията на стволови клетки, той успява

...
Нова твДве години след трансплантацията на стволови клетки, той успява
Коментари Харесай

Болно от тежка форма на левкемия момче от Пловдив получи шанс за живот

Нова тв

Две години след трансплантацията на стволови кафези, той съумява да се срещне с донора

Болно от тежка форма на левкемия момче от Пловдив получава късмет за живот. Две години след трансплантацията на стволови кафези, както е по разпоредбите, той съумява да се срещне с донора.

„ В момента се усещам сносно, мога да кажа самоуверено, че към този момент повеждам пълностоен метод на живот ”, декларира Николай Попов.



Усмивката и блясъкът в очите на младия мъж идват след болежка и сложни моменти.  За тежката диагноза- левкимия, Ники и фамилията му схващат в края на 2015 година. Всички близки, другари от Пловдив и медии бързо се провеждат в акция за набирането на нужните 250 000 евро. За благополучие сумата е събрана и Ники отпътува за трансплантация на костен мозък в Германия.

„ Това беше безусловно животоспасяваща интервенция, без която аз нямаше по какъв начин да продължа живота си, защото множеството ми кафези бяха бластни, това беше единственият късмет ”, споделя Николай Попов.

Преди да бъде осъществена интервенцията, Ники е минал през тежкия интервал на търсене и очакване на подобаващ донор. Един ден чудото за него се случва и вярата за втори живот става изцяло действителна. Надеждата е в лицето на Ноам Глик от Йерусалим. Когато младият мъж е бил в казармата, при едно подаяние на кръв приема да бъде прибавен в международната донорска банка за стволови кафези. 4 години по-късно експерти му се обаждат с новината, че един човек някъде по света се нуждае от помощ, и че той е единственият, който може да му помогне.

„ Аз знаех, че съм избавил живота на някого, само че не знаех на кого. Щях да схвана едвам след 2 години ”, споделя Ноам Глик.

Едно от разпоредбите на донорската банка е точно това - пациентът, на който са трансплантирани стволови кафези може да изиска да се свърже с донора си две години след интервенцията. През месец април тази година Ники и майка му вземат решение да потърси своя избавител и отпътуват за Израел.

„ Видяхме моя донор, запознахме се към този момент онлайн с него и фамилията му, беше в действителност доста вълнуващо ”, споделя Ники.

Следите от претърпяното около тежката диагноза надали елементарно ще бъдат заличени, споделя Ники. Но е уверен, че в този момент е по-силен и с повече религия.

В България има към 2000 души в регистъра на евентуални донори на стволови кафези. А всяка година, стотици пациенти като Ники се нуждаят от трансплатация – процедура, която може да бъде единственият им късмет за оцеляване.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР