Нова трасе на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и нова

...
Нова трасе на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле и нова
Коментари Харесай

Магистралата през Кресненското дефиле ще мине по ново трасе

Нова трасе на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле и нова екологична оценка на плана – това е заречен министър председателят в оставка Кирил Петков по време на среща сред представители на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Министерството на околната среда и водите и неправителствени организации. Срещата се е провела в понеделник в Министерския съвет, оповестиха на конференция от неправителствената организация „ Да спасим Кресненския пролом “.

Премиерът в оставка е поел ангажимент организация „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) незабавно да разпореди планиране на разновидностите на трасе отвън Кресненския пролом, сподели Даниел Попов от неправителствената организация. Той уточни, че те са два – дълъг тунел или напълно източен обход на дефилето, който по отношение на настоящия вид би трябвало да бъде преместен с към километър на юг.

Последно утвърденият вид по времето на ГЕРБ предвиждаше придвижването в едната посока да става по настоящия път през Кресна, а в другата да се построи източен обход. За задачата беше извършена и социална поръчка и бяха определени реализатори. До подписване на контракти с тях обаче не се стигна, поради забележките на Европейската комисия.

След мненията на Брюксел през 2019 година за плана АПИ не се съобрази с тях и не направи нищо, като се сниши забавяйки реализацията му, сподели Петко Ковачев от неправителствената организация. Той се включи онлайн в конференцията поради наложителен ангажимент в провинцията.

Ковачев уточни, че 500 млн. евро за реализацията на плана през Кресненското дефиле през последните два програмни интервала са изгубени по виновност на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Те са са саботирали строителството на автомагистралата с настояването за осъществяването на план, който не дава отговор на екологичните правила и на условията за сигурност на локалното население, псочи Петко Ковачев.

Сега, през сегашния програмен интервал, парите за построяването на този сектор от автомагистралата са доста по-малко – към 150 – 200 млн. евро. Причината е, че секторът попада в Югозападния район, който се счита за приблизително развъртян по еврокритериите поради София, изясни Ковачев . „ Това значи, че тази случка на българските управляващи в този момент ще се заплаща от българските данъкоплатци “ , добави той.

Ако пътят през Кресненското дефиле не бъде издигнат до 2030 година, има риск България да връща всички усвоени до момента европейски средства за строителството на автомагистрала „ Струма “, предизвести Даниел Попов.

Неправителственият бранш е окуражен от решението на премиера за ново планиране на пътя през Кресненското дефиле, само че в това време имат и страхове, че АПИ ще продължат да саботират процеса.

Причината за страховете им са, че по време на срещата при премиера е имало „ непредвиден опит на двама съветници в Министерство на околната среда и водите – Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия и Емил Папазян от „ Продължаваме промяната “, да провокират скандал, посредством който да върнат назад плана за прекосяване на автомагистрала „ Струма” в региона на Кресна към отхвърления от Европейската комисия вид “, уточни Даниел Попов.

За първи път министър председател се ангажира да чуе гласа на локалните хора, сподели жителят на Кресна Димитър, който взе участие в конференцията.

Той уточни, че с изнасянето на придвижването отвън града ще се реши казуса с сигурността на жителите, както и ще се опази земеделска земя със стотици декари винени лозя от локалния вид „ Керацуда “ и по този метод ще се резервира поминъкът им.

До момента няма публична позиция от страна на държавното управление какво решение е взело по отношение на пътя през Кресненското дефиле. Министерският съвет даже не пусна информация за резултатите от срещата в понеделник.

Източник: mediapool.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР