Нова терапия за болестта на Алцхаймер не само спира образуването

...
Нова терапия за болестта на Алцхаймер не само спира образуването
Коментари Харесай

Неврологът проф. Лъчезар Трайков: До 7-8 години ще лекуваме Алцхаймер

Нова терапия за заболяването на Алцхаймер освен стопира образуването на неприятния белтък в мозъка, само че и в идващите 18 месеца при 80% от пациентите се почиства насъбраното количество, което убива нервните кафези. За научния пробив заяви неврологът от Александровска болница проф. Лъчезар Трайков по БТВ.

По думите му на конгреса в Чикаго за пръв път е било демонстрирано лекуване, което води и до възстановяване на интелектуалните качества.

Той чака комерсиализиране на лечението до 7-8 години, което дава вяра и на тези, които сега са в начална фаза на заболяването.

Заради все по-голямата дълготрайност на живота от ден на ден ще бъдат тези, които ще се нуждаят от новото лекуване.

Какви са признаците на болестта? „ Дълго време считахме, че Алцхаймер е единствено паметово нарушаване, само че паметта не е първият признак ”, акцентира проф. Трайков.

По думите му неприятният белтък стартира да се натрупа 20 години преди да станат забележими резултатите от него, а няколко години преди диагностицирането на заболяването към този момент има леки когнитивни нарушавания – индивидът се затруднява да вземем за пример при организирането на пътешестване с две транспортни средства или при следене на диалог с повече участници.

„ Всичко, нужно за диагноза и лекуване, го има в България ”, акцентира неврологът. По думите му най-ефективната предварителна защита са обществените интензивности, вярно хранене (т.нар средиземноморска диета), физическа интензивност и когнитивна стимулация. Съчетанието от тях отсрочва и стопира заболяването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР