Нова технология за рециклиране превръща непотребни пластмасови бутилки и капачки

...
Нова технология за рециклиране превръща непотребни пластмасови бутилки и капачки
Коментари Харесай

Варненски екоактивисти превръщат непотребните пластмасови бутилки в полезни предмети за бита

Нова технология за преработване трансформира непотребни пластмасови бутилки и капачки в разнообразни предмети за бита. За задачата се употребяват специфични машини, основани от варненски екоактивисти.

Първата във Варна работилница за преправка на пластмасови капачки е самодейност на велоклуб „ Устрем ” и основаното от тях съдружие „ Зелени претекстове ”. Технологиите са заимствани от международното придвижване Precious Plastic Community, което има над 300 самостоятелни работилници по света. Следват се техните образец, наставления и чертежи, изясни ръководителят на велоклуб „ Устрем ” Здравко Василев.

Преработката на пластмасовите капачки става чрез четири базови машини за преправка. Дотук са основани шредер и пулверизатор, следва изработването на екструдер и преса. Технологията на преправка е елементарна: първо пластмасовите капачки се режат на дребен чипс, който се трансформира в паста, от която става дребен хубав пумпал да вземем за пример.

Превръщането на пластмасовите бутилки в ленти и спирали става благодарение на апарат, включващ макетно ножче и Т-образен профил. Материалите костват под пет лв.. Получените ленти и спирали могат да се употребяват при монтажни действия, защото са извънредно здрави, означи Василев.

Изработените предмети ще бъдат продавани, като събраните средства ще отиват за подкрепяне активността на „ Зелени претекстове ” и образованията на младежи. Сдружението възнамерява мобилни презентации на технологиите за преработване. Публичните събития ще са в учебни заведения и университети, тъй като най-хубавият метод за влияние върху хората е като видят с очите си, че преработването е елементарен и наличен развой, считат варненски екоактивисти.

Освен това имат намерение да опитват и търсят нови технологии за преработване. Имат хрумвания за създаване на едроформатен 3D принтер за мебели от рециклирана пластмаса и основаване на машина за текстил от пластмасови бутилки. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР