Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите

...
Нова технология ще помага на здравните специалисти, пациентите и болногледачите
Коментари Харесай

AI ще подобрява живота на оцелелите от инсулт

Нова технология ще оказва помощ на здравните експерти, пациентите и болногледачите да предскажат както краткосрочните, по този начин и дълготрайните резултати от исхемичен инсулт, осведомиха от Асоциацията по афазия и инсулт.

В европейския план TRUSTroke изследователските екипи комбинират клинични променливи с информация от отчети на пациенти от три разнообразни европейски лечебни заведения, като в същото време подсигуряват неприкосновеността на персоналния живот, данни и сигурността посредством съблюдаване на най-високите стандарти и протоколи. С помощта на AI те проучват огромни количества данни, свързани с прогресията на болестта и евентуалните опасности за здравето, с цел да разрешат в последна сметка по-голяма персонализация и дейно дълготрайно ръководство на инсулта.

Проектът се стреми особено да понижи рисковете, свързани със съществени здравословни проблеми, когато пациентите напущат болничното заведение, със случаите, когато пациентите се утежняват и би трябвало да се върнат в болничното заведение ненадейно, когато имат проблеми с придвижването, ненапълно възобновяване и други неподходящи дълготрайни резултати или инсултът се случва още веднъж.

Според генералния шеф на Stroke Alliance for Europe Арлин Уилки технологията, употребяваща изкуствен интелект, ще помогне на лекарите и претърпелите инсулт да работят дружно, с цел да възнамеряват по-ефективно дълготрайното възобновяване.

Европейската комисия е одобрила и втори проучвателен план, който употребява AI за възстановяване на резултатите на пациентите при лекуване на инсулт. Използвайки набори от данни от хиляди профили на пациенти и най-съвременни AI модели, откривателите във VALIDATE създават и валидират система за подкрепяне на вземането на клинични решения. В центъра на този план е основаването на ново приложение, което има за цел да даде спомагателна информация за клиницистите, като предвижда резултата от разнообразни тактики за лекуване. Тази система ще даде опция на здравните експерти да изберат оптималната тактика за лекуване, съобразена с неповторимите условия на всеки пациент. Освен даването на точна прогноза, триумфът на приложението Validate зависи от спечелването на доверието на клиницистите и пациентите при неговото използване. За да се реализира това, ще се проведат строги проби в действителни клинични условия посредством наблюдателни изследвания, потвърждаващи неговата резултатност и надеждност.

ANGIE пък е проучвателен план, финансиран от Европейски Съюз, който има за цел да създаде микророботи за целеустремено снабдяване на медикаменти за разтваряне на кръвни съсиреци при лекуване на изострен инсулт. При тези инсулти съсиреците попречват притока на кръв към мозъка, причинявайки тежки и евентуално необратими увреждания. Доставянето на медикаменти, ориентирани към мястото, където са нужни, може доста да понижи риска от систематични, дълготрайни увреждания, като в същото време бързо разтваря тези блокажи и възвръща притока на кръв. 

Като част от плана, изследователският екип към този момент е създал 3D отпечатани изображения на мозъчните съдове на пациент въз основа на MRI сканиране, с цел да се подсигурява, че доставката на лекарството ANGIE работи при реалистични условия. Моделите могат тъкмо да възпроизведат комплицираната съдова система на мозъка и да симулират действителни условия на кръвния поток. Сега те се дават за просветителни цели, осигурявайки реалистична и безвредна среда за лекарите, лекуващи инсулт, с цел да усъвършенстват уменията си и улеснявайки по-ранното и по-обширно образование.

На фотографията: 3D изображение на мозъчен съд 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР