Нова снимка на сърцето на Млечния път, направена със свръхчувствителния

...
Нова снимка на сърцето на Млечния път, направена със свръхчувствителния
Коментари Харесай

Нова снимка на сърцето на Млечния път разкрива мистериозни космически структури

Нова фотография на сърцето на Млечния път, направена със свръхчувствителния радио телескоп MeerKAT в Южна Африка, разкрива невиждани до момента мистериозни структури. На нея виждаме съвсем 1000 магнетични влакна, дълги до 150 светлинни години. Подредбата им е изненадващо стегната и вярна.

Учените от дълго време знаят за съществуването на тези влакна, само че новооктритите са 10 пъти повече по отношение на досегашната ни визия. Новите статистически данни обаче биха могли да хвърлят повече светлина върху тези мистериозни обекти, които озадачават астрономите от 80-те години на предишния век до момента.

„ Изучаваме обособените влакна от близко от много време насам – споделя астрофизикът Фарад Юсеф-Заде от Северозападния университет, който ги открива за първи път. – Сега обаче най-сетне можем да забележим цялостната картина – панорамна панорама, изпълнена с обилие от влакна. При проучването на шепа от тях е мъчно да си създадем някакви действителни изводи за естеството и произхода им. “ Сега обаче това, наподобява, ще се промени.

Въпреки че се намира на едвам 25 000 светлинни години, центърът на Млечния път е сложен за непосредствено наблюдаване. Той е обкръжен от плътни облаци от газ и прахуляк, които препречват светлината в избрани дължини на вълната (включително оптичната). Ние обаче можем да използваме технологиите, с цел да разпознаем някои невидими дължини на вълната.

MeerKAT, работещ в Южноафриканската радио астрономическа обсерватория (SARAO), е един от най-модерните радио телескопи в света. Той действа от 2016 година и ни дава невиждан аспект към галактическия център.

Неговата най-нова фотография е меко казано впечатляваща. Тя е основана въз основата на наблюдения, осъществени в продължение на цели 200 часа за интервал от 3 годни, и демонстрира района в радио дължинитена вълната с невиждана изясненост и дълбочина.

Източник: Northwestern University/SARAO/Oxford University

Впоследствие Юсеф-Заде и екипът му употребяват специфична техника, с цел да отстранят фона от изображението, и на процедура разкриват магнитните влакна, разпределени в клъстери към галактическия център.

Не е ясно какво тъкмо съставляват те или по какъв начин са се появили. Това, което знаем е, че съдържат електрони, които се въртят в влакна от магнитни полета със скорост, близка до тази на светлината.

Новите фотоси разрешават на откривателите да научат повече за тези влакна.

„ Ако сте от друга планета и се натъкнете на някой много висок човек от Земята, евентуално ще предположите, че всички хора са високи. Ако извършите статистически наблюдения измежду избрана популация, ще откриете междинния размер – изяснява Юсуф-Заде. – Точно това вършим ние. Можем да открием силата на магнитните полета, тяхната дължина, ориентациите им и спектъра на лъчението. “

Знаем, че магнитните полета са усилени по цялото продължение на всички влакна. Новите данни демонстрират също по този начин незнайни до момента остатъци от свръхнова – тя има друга радиационна сигнатура от нишките. Това значи, че можем самоуверено да предположим, че свръхновата не е довела до образуването им.

Сферичната останка от свръхнова, открита от MeerKAT. Източник: I. Heywood/SARAO

През 2019 година по-старо наблюдаване, осъществено с MeerKAT, разкрива съществуването на великански радио мехури, разпростиращи се над и под галактическата низина. Не е изключено нишките да са свързани по някакъв метод с въпросните мехури.

Новите данни разкриват и нова тайнственост – нишките са проведени в групи или клъстери и в границите на тази групи са извънредно равно разпределени. Досущ като струните на арфа, споделят откривателите. На какво се дължи това? Все още не е ясно.

Изследването е признато за обява в The Astrophysical Journal Letters и може да бъде прочетено в arXiv.

Източник: Science Alert  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР