Нова система за управление на артилерийския огън бе тествана за

...
Нова система за управление на артилерийския огън бе тествана за
Коментари Харесай

Нова система за управление на артилерията тестваха на военното учение в Корен

Нова система за ръководство на артилерийския огън бе тествана за първи път на полигона Корен - част 10-дневно обучение на артилерийските подразделения от Сухопътните войски. Днес беше последният, финален, стадий на подготовката, в който се включиха всички типове артилерийски системи на армията. Маневрите бяха следени от зам.-министъра на защитата Анатолий Величков, зам.-началника на защитата ген. л-нт Пламен Атанасов и командира на Сухопътните войски ген. майор Михаил Попов.

Корен, Хасково
 © Българска телеграфна агенция
Над 580 военнослужещи със 120 бойни и специфични машини и над 45 тона изстреляни муниции - това е равносметката от учението.

Според сюжета, задачата на артилеристите бе да отхвърлен противников десант. Предните разследващи постове първи предадоха координатите на разкрития съперник към тактическия действен център. Тук командването преценя с какъв вид артилерия най-ефективно да се порази задачата.
 © Българска телеграфна агенция
За първи път бе тествана новата система за ръководство на огъня, създадена от офицери от Асеновград.
Полк. Петър Кръстанов, шеф „ Подготовка на артилерийските формирования “ в КСВ: Използвайки тази система, значително редуцираме времето за осъществяване на огневите задания - близо 50%. Освен това системата пренебрегва човешкия фактор и грешките са сведени до най-малко.
Една от огневите задания, които бяха изпълнени през днешния ден, бе с батареи от 152 мм. гаубици - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската войска.
 152 мм. гаубица - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската войска 152 мм. гаубица - най-мощното и най-далекобойно оръжие в българската войска © Българска национална телевизия
В багра се включиха и страховитите системи за залпов огън „ Град “.

Над 15 км. далекобойност, четири изстрела в минута - това е гордостта на артилерията-самоходната установка „ Гвоздика “.

В днешното обучение бе употребена и най-модерната системата за ръководство на огъня „ Вулкан “,с която от 2003 година разполагат единствено самоходните гаубици.
Подпполк. Диан Димов, зам.-началник щаб на 2-ра механизирана бригада: Тактиката, която използваме сега, е гаубицата излиза от скривалище на огнева позиция, унищожава набелязаната цел и се прибира в скривалище до поява на втора цел.  Системи за залпов огън БМ-21 „ Град “ Системи за залпов огън БМ-21 „ Град “ © Българска телеграфна агенция Подполк. Николай Радев, пълководец на 61-ви артилерийски дивизион: Времето от разкриването до поразяването на задачата е по-малко от минута и половина.
Едновеременната пукотевица от всички типове артилерийски системи бе кулминационната точка на учението.
Полк. Лъчезар Мишев, пълководец на 4-ти артилерийски полк: Идеята при обмисляне на учението беше да се синхронизират дейностите на другите по диаметър системи на въоръжение в Сухопътните войски, да се координират техните дейности, с което да се сведат до най-малко времето за разкриването и поразяването задачите на съперника.
Следващата задача пред артилеристите е парада за Гергьовден, на който ще бъде показано най-доборто ни въоръжене.
 2С1 „ Гвоздика “ 2С1 „ Гвоздика “ © БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР