Нова ромска вълна започва да залива Пловдив. Към сезонните номади,

...
Нова ромска вълна започва да залива Пловдив. Към сезонните номади,
Коментари Харесай

Ромска вълна залива Пловдив! Величка: Ще станем на курбан!

Нова ромска вълна стартира да залива Пловдив. Към сезонните номади, които всяка зима идват в махалите на регионалния град поради сложния живот по селата в студените месеци, в този момент се причисляват и бегълците от Войводиново. Четири фамилии от тамошната махала към този момент са намерили леговище в " Столипиново ".
Фамилиите побегнаха поради етническото напрежение в селото, подбудено от багра сред българи и роми, в който братята Борис и Асен Пакетови пребиха военнослужещия Валентин Димов. Очаква се през днешния ден на мирна проява във Войводиново да се съберат десетки сътрудници на Димов от 68-а бригада Специални сили.

Ромите настояват, че се опасяват, и всеобщо напущат махалата, в която към този момент стартира и разчистването на противозаконни къщи. " Няма живот във Войводиново, ще станем на курбан дружно с дребните ", споделя пред " Марица " 40-годишната Величка Асенова. Жената напуснала къщата си дружно с четирите си деца и двете внучета. Незаконният дом на циганката в селото към този момент е съборен и няма къде да се върне. Няма мъж, най-малкото внуче на 1 година е с тежко заболяване.

И пловдивското гето през зимата обаче се пука по шевовете и няма място за бегълците. По това време тук са си доста от гурбетчиите, които през лятото вървят на сезонна работа в Европа. В къщата, където родственици приютили Величка, са четири фамилии с по 4-5 деца, а се чакат още 7-8 души. Междувременно в пловдивското гето се върти нов бизнес - продажба на противозаконни жилищни постройки, за които рано или късно също следва срутване. Цената е сред 500 и 600 лв., и то преди пазарлъка.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР