Нова разработка на хибридна соларна система обещава рязко подобрение на

...
Нова разработка на хибридна соларна система обещава рязко подобрение на
Коментари Харесай

Хибридна соларна система достигна рекордна ефективност от 65%


Нова разработка на хибридна слънчева система дава обещание внезапно усъвършенстване на успеваемостта (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Китайската академия на науките са проектирали хибридна енергийна система, която съчетава фотоволтаици, спектрално делене (SS), радиационно изстудяване (RC) и термоелектричен модул (TEG). Иновативната система реализира рекордна успеваемост от 65%.

„ Предложената система може да се приложи за генериране на слънчева фотоволтаична сила, като термоелектрическите материали употребяват разделения безоблачен набор за произвеждане на електричество “, споделя откривателят Жанфенг Гуо. „ В същото време комбинацията от технология за радиационно изстудяване и термоелектрически материали може да осъществя генериране на електрическа енергия през нощта “.

Фотоволтаичният панел се основава на хетеропреходни кафези, сложени в долната част на горещата страна на TEG за генериране на електричество, употребявайки температурната разлика сред PV панела и радиационното изстудяване. Последното работи, когато повърхността на даден обект всмуква по-малко радиация от атмосферата и излъчва повече. В резултат на това повърхността губи топлота и може да се реализира охлаждащ резултат без потребност от зареждане.
още по темата
Производителността на системата е съпоставена с тази на „ стандартна “ PV-TEG система, в която фотоволтаичният панел остава от горната страна, действайки като гореща страна на TEG, а радиаторът се употребява като студена страна на TEG изпод. TEG модулът употребява голям брой P-N термодвойки и е подложен в средата, с цел да генерира електричество, употребявайки температурната разлика сред слънчевия панел и радиатора.

Хибридната система на китайските учени превъзхожда стандартния хибриден слънчев панел освен във връзка с по-висока успеваемост, само че и във връзка с 24-часовия си потенциал на работа, декларират учените. Те са измерили, че хибридната система с кафези с четири прехода може да реализира успеваемост от повече от 65%, която те разказват като по-добра от множеството сегашни фотоелектрически и топлинни енергийни системи.

„ Извършихме единствено научен разбор и числена симулация на тази система, без стопански разбор “, споделя Гуо. „ В бъдеще ще изградим пробна система и по-късно ще създадем разбор на разноските “. Изследователите показаха системата в публикация в профилирания вестник Advanced Science.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР