Нова покана в схемата за насърчаване използването на електромобили обяви

...
Нова покана в схемата за насърчаване използването на електромобили обяви
Коментари Харесай

Екофондът отпуска 1.3 млн. лв. за покупката на електромобили


Нова покана в схемата за поощряване потреблението на електрически автомобили разгласи управителният съвет на Националния поверителен екофонд (НДЕФ). За третата покана от финансирането на електрически транспортни средства (ЕПС) за администрацията заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.

Предвиденият запас е общо 1,3 млн. лева „ Това е една от дейностите, които Министерство на околната среда и водите и екофондът стартират за възстановяване на средата за живеене в обитаемоте места. Знаете, че сме в процедура за фини прахови частици, имаме задължения и към изменението на климата. И в двете направления ектромобилите имат принос - оказват помощ за понижаване на праховото замърсяване и парниковите газове. Друг резултат е ограничението на шумовото замърсяване в огромните градове “, сподели министър Димов на конференция през днешния ден.

Поканата е ориентирана още веднъж към общински и държавни институции, само че доста е уголемен описът от възможни за финансиране типове електрически автомобили. Акцент този път са транспортните средства, които общините могат да употребяват за комунални, обществени, контролни и транспортни действия – разчистване, поддържане на паркове, обществен патронаж, инспекции, както и за обезпечаване на вътрешноселищен публичен превоз в дребни обитаеми места. Досега от администрациите са закупени електрически автомобили на стойност 630 хиляди лева – измежду тях са Министерство на околната среда и водите, МТСП, МИ и общини. „ Регистрираните в България електрически автомобили все още са към 800 като през 2016 година има растеж от 50% “, добави Нено Димов. Общо 32 точки за зареждане на коли на ток има в цялата страна – в София, Пловдив, Варна, Бургас, Сандански и Благоевград.

Всяка администрация може да кандидатства за най-много 3 транспортни средства, а безвъзмездната дотация е закрепена за всеки друг тип, без значение от цената, на която транспортното средство се закупува. Допуска се кандидатстване за електрически автомобили и plug-in хибриди, а размерът на финансирането е закрепена сума надлежно от 20 000 лв. за ЕПС и от 10 000 лв. за електрически хибриди (plug-in). Срокът за кандидатстване по схемата е до 2 октомври 2017 година и се реализира посредством попълване на формуляр и подаването му на книжен притежател в офиса на НДЕФ. Условията и редът могат да бъдат открити на уеб страницата на НДЕФ www.ecofund-bg.org, а линкове към тях на страницата на Министерство на околната среда и водите, НСОРБ и други сътрудници на НДЕФ.

С държавни решения част от средствата, постъпили от ранните търгове на излъчвания на парникови газове, са предоставени на екофонда по планове за закупуване на електрически автомобили. Целта на схемата е да способства за осъществяването на политиките на страната в по запазване на околната среда - възстановяване качествата на атмосферния въздух, понижаване на излъчванията на парникови газове и понижаване равнищата на шумовото замърсяване в градовете. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР