Нова планета попадна във все още ограничения списък с около

...
Нова планета попадна във все още ограничения списък с около
Коментари Харесай

Човечеството Е Спасено, Скачаме В Совалките! Откриха Обитаема Планета, Съвсем Близко Е!

Нова планета попадна във към момента ограничавания лист с към 50 евентуални претенденти за търсене на удобни условия за живот отвън Слънчевата система, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Новооткритата екзопланета, наречена Ross 128b, орбитира към звезда в съзвездието Дева единствено на 11 светлинни години от Земята.

" Ross 128b се намира прекомерно близо, което ще ни разреши да я забележим с инструмент като Европейския извънредно огромен телескоп EELT (European Extremely Large Telescope), който би трябвало да бъде конструиран до 2025 година ", споделя Ксавие Бонфил, астроном от университета на Гренобъл, Франция.

Екзопланетата, засечена от спектрограф, инсталиран върху 3,6-метровия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, орбитира към звездата от вида алено джудже Рос 128 за 9,9 дни.

Според откривателите екзопланетата Ross 128b е добър претендент за търсене на удобни условия за живот, защото масата й е близка до земната и евентуално температурата на повърхността й е сходна с тази на Земята.

Подобни условия са подобаващи за съществуването на вода в течно положение - една от главните предпоставки за възникването на живот.

Учените с неспокойствие чакат телескопът EELT да проработи, с цел да могат да изследват по-обстойно Ross 128b. Астрономите се надяват в бъдеще да открият дали тази " съседска " екзопланета - най-близката след Проксима b, има атмосфера и дали тя е задоволително плътна, с цел да я защищава от лъчението на звездата.

Наличието на атмосфера остава " огромната незнайна " за всички екзопланети от земен вид, открити до момента. Тази мистерия, най-малко във връзка с най-близките до Земята, може да се позволи благодарение на идващото потомство телескопи.

При вероятно съществуване на атмосфера ще би трябвало да се откри и дали тя съдържа О2, вода или метан - основни съставни елементи за живот.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР