Нова мегаагенция ще прави правителство като слее Агенцията за инвестиции

...
Нова мегаагенция ще прави правителство като слее Агенцията за инвестиции
Коментари Харесай

Правят мегаагенция за приватизация и инвестиции

Нова мегаагенция ще прави държавно управление като слее Агенцията за вложения и тази за приватизационен и следприватизационен надзор. Новата конструкция ще носи името Агенция за обществените предприятия и вложенията. Тя ще дефинира държавната политика на сдруженията с над 50% обществена държавна благосъстоятелност.
Това планува законопроект за обществените предприятия, който е оповестен на уеб страницата на Министерския съвет за публично разискване.
Предвижда се бъдещата Агенция за обществените предприятия и вложения да взема решение по какъв начин страната да ръководи и печели по-добре от сдруженията, в които има над 50%. Отрасловите министри към момента ще имат главната дума за развиването и ръководството на тези предприятия, само че новото звено ще ги подкрепя в създаването на бизнес стратегиите на сдруженията и ще следи за техните назначения в управата на компаниите.
Промените, които с този план се вкарват в Закона за приватизация, плануват сдруженията с над 50% държавна благосъстоятелност и техните дъщерни да се приватизират с решение на Народното събрание.
При обособените елементи приватизацията ще става с решение на държавното управление.
Когато става дума за лечебни заведения или на сдружения с данъчна оценка над 10 хиляди лева, решения ще взима новата организация.
В случаите на новообразувано сдружение с държавно присъединяване решение за приватизация се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет. В случаите на новообразувано сдружение с общинско присъединяване решение за приватизация се приема от общинския съвет.
Новата организация също по този начин ще управлява непосредствено активността на обществените сдружения и ще показва пред общественоста систематизиран годишен отчет за работата им.
На държавните предприятия към този момент ще се слагат съответни цели за осъществяване през годината и най-после новата организация ще прави оценка дали те са изпълнени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР