Нова лепенка може да помогне на хората с гласови нарушения

...
Нова лепенка може да помогне на хората с гласови нарушения
Коментари Харесай

Ново откритие може да позволи на хората с гласови нарушения да говорят отново

Нова лепенка може да помогне на хората с гласови нарушавания да проговорят още веднъж, като употребява изкуствен интелект, с цел да разчете придвижванията на мускулите на гърлото и да ги трансформира в тирада, обявиха откриватели.


Малката, разтеглива лепенка се зарежда само от придвижванията на мускулите, разкриват американските откриватели в изследване в Nature Communications.

Прикрепена към кожата, лепенката преобразува придвижванията на мускулите на ларинкса в електрически сигнали, които на собствен ред се трансформират в тирада от логаритъм за машинно образование, който е форма на изкуствен интелект.

След това високоговорител възпроизвежда изреченията, които индивидът е желал да каже на глас, макар че прототипът сега може да предава единствено избрани авансово записани изречения.

Изключително значимо е, че пластирът работи, без да е належащо да улавя вибрациите на гласните струни на индивида, което значи, че той би оказал помощ за възобновяване на речта на хора с повредени гласни струни, съобщи пред Агенция Франс Прес водещият създател на проучването Зиюан Че от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Според изследването съвсем една трета от хората страдат от най-малко едно гласово нарушаване през живота си.

Съществуващите способи за лекуване на съществени проблеми с гласа, като да вземем за пример ръчни устройства като електроларинкс, могат да бъдат " неуместни, некомфортни или инвазивни ", споделят откривателите.

Водоустойчивата лепенка е с размерите на огромна монета и тежи единствено 7 грама.

Че съпостави текстурата ѝ с тази на гумена ръкавица.

За да тестват устройството, осем доброволци без гласови нарушавания бяха помолени по едно и също време да произнесат и да прошепнат пет фрази, в това число " Весела Коледа ", " Обичам те " или " Не ти имам вяра ".

Те прочетоха фразите, до момента в който стояха, вървяха и тичаха, с цел да покажат, че лепенката работи в придвижване.

Според изследването устройството е съумяло тъкмо да дефинира какво споделят доброволците в към 95 % от случаите.

Някои думи, които движат мускулите на гърлото по подобен метод - като думата " направи " и името " Марк " - може да се окажат сложни за разграничение от пластира, сподели Че.

" Но тези две думи нормално се появяват в дълго изречение, като да вземем за пример " Ще направя вечеря " или " Как си, Марк? " - добави Че.

Това разрешава на устройството, което превежда фрази, а освен думи, да улови подтекста.

Че предизвести, че прототипът към момента е на години от момента, в който ще може да се употребява от пациенти.

Освен това всички фрази, които сега могат да се възпроизвеждат от устройството, би трябвало да бъдат авансово записани, което " би лимитирало приложението на нашето устройство ", призна Че.

Но той има вяра, че по-усъвършенстваните логаритми ще разрешат на пластира да превежда придвижванията на мускулите на ларинкса " без да е належащо авансово записване на гласовите сигнали ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР