Нова икономическа реалност идва на гръцкия жилищен пазар на фона

...
Нова икономическа реалност идва на гръцкия жилищен пазар на фона
Коментари Харесай

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

Нова икономическа действителност идва на гръцкия жилищен пазар на фона на продължителната финансова рецесия. Доста огромна част от жилищния фонд в страната към този момент е благосъстоятелност на институционални или задгранични вложители. Тази наклонност е демонстрира в данните на статистиката, които демонстрират спад от 11,3% в равнищата на благосъстоятелност върху жилища от 2005 година до 2021 година

Според данни на Гръцкия статистически институт (ELSTAT) и Евростат процентът на благосъстоятелност на жилища в Гърция през 2021 година е бил 73,3%, което леко надвишава междинното за Европейския съюз от 70%. За съпоставяне, през 2005 година страната се похвали с равнища на благосъстоятелност от 84,6%.

Според специалисти от бранша на парцелите в огромните градове като Солун и Атина равнищата на благосъстоятелност върху жилища са даже по-ниски, вариращи към 60-65%. Така непрекъснато се търсят парцели чартърен.
 Гърция изпревари България по растеж на цените на жилищата
Гърция изпревари България по растеж на цените на жилищата

Цените на жилищата в Гърция са се повишили с 13,4% през 2023 година

По думите на президента на Асоциацията на брокерите на парцели Атина-Атика Лефтерис Потамианос по време на икономическата рецесия доста притежатели на парцели са принудени да продадат домовете си, с цел да уредят задължения и други отговорности. Някои от тези хора са се насочили към наемане, други се връщат в фамилните си домове, а някои, изключително по-млади хора напущат страната, споделя той през в. Kathimerini.

Според данни на Евростат още през 2010 година, при започване на рецесията 30,9% от гърците са живели в семейства, които не са били в положение да извършват непрекъснато финансовите си отговорности, в това число жилищни заеми, наеми или сметки за комунални услуги.

Почти един на трима гърци е изправен пред предизвикването да се оправи с изключително сложна финансова обстановка, поради непрекъснати неплатени задължения. За целия Европейски Съюз през 2010 година този % не надвишава 12,4%.

Ситуацията се утежни през 2015 година, достигайки своя връх, когато съвсем половината от гърците или 49,3% живееха в семейства с неизплатени задължения, спрямо едвам 11,8% в Европейски Съюз.

В същото време това беше интервал на нараснала интензивност на пазара на недвижими парцели с многочислени продажби на жилища или други парцели - наклонност, отразена в спада на % на благосъстоятелност върху жилища от 77,2% през 2010 година до 73,9% през 2016 година

За пет години - или от 2005 година до 2010 година, процентът на благосъстоятелност върху жилища се понижи от 84,6% на 77,2%.

Въз основа на данни от преброяването през 2011 година близо 160 000 семейства са се отказали от парцелите си и са наели жилища или са се преместили в чужбина.
 С какъв брой нарастнаха жилищата в балканските страни и района през последните години
С какъв брой нарастнаха жилищата в балканските страни и района през последните години

Всички огромни градове в северната ни съседка Румъния означиха растеж на цените на жилищните парцели

Тази смяна в собствеността на парцелите също промени фундаменталния темперамент на жилищния пазар в Гърция. Според президента на Асоциацията на брокерите " културният метод на доста гърци към жилищата се е трансформирал доста. Придобиването на дом към този момент не е единствената опция. "

Сега доста младежи умишлено избират наем, имайки опит от първа ръка за провокациите, пред които са изправени техните родители с парцели. Освен това невъзможността на доста фамилии да оказват помощ финансово на децата си при закупуването на жилища, в допълнение изяснява продължаващия спад в собствеността на жилища.

Според данни на ELSTAT Гърция има един от най-високите дялове на младежи на възраст 18-34 години, живеещи с родителите си. През 2008 година този % е бил 58,4%, и е повишен до 69,4% до 2019 година

Процентът на притежателите на жилища измежду младежите на възраст 25-34 години в стената падна от близо 25% през 2005 година до едвам 11% през 2018 година по данни на Евростат.

Решаването на казуса с наличните жилища остава дългогодишно предизвикателство в Гърция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР