Нова година без фойерверки, но с ракетен обстрел. Такава е

...
Нова година без фойерверки, но с ракетен обстрел. Такава е
Коментари Харесай

Посланичката на Украйна у нас: Атака по празниците беше безпрецедентна

Нова година без фойерверки, само че с ракетен обстрел. Такава е действителността в Украйна, която беше подложена на най-интензивната съветска офанзива от началото на войната в дните към новогодишната нощ. Как се посрещат празници с мисълта, че всеки ден може да е финален - коментар на посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук пред Нова телевизия. Уточняваме, че формален Киев, а и украинският дипломат съблюдават политика да не разясняват ответните офанзиви над Белгород и Западна Русия, при които съгласно съветските управляващи са починали над 30 цивилни.
Прочетете още
Ваше Превъзходителство, благодаря Ви за гостуването в първите дни на 2024 година Гражданите на Украйна посрещат към този момент втора новогодишна нощ с война в страната. Още какъв брой можете да понесете?

- В празничния интервал, когато целия свят и европейците честват новогодишното събиране на фамилии, незаконният режим на Русия стартира безпощадна офанзива по отношение на украинците, изстрелвайки над 500 ракети и дронове. Това беше най-мащабното въздушно нахлуване за 679 дни от незаконната война на Русия против Украйна. От 29 декември до 2 януари Русия организира редица невиждани офанзиви с ракети и дронове против мирните жители на Украйна и цивилната инфраструктура. Нападенията засегнаха в това число АГ лечебни заведения, просветителни институции, както и жилищни здания, търговски хранилища, паркинги. С десетки жертви.

- Терорът им продължи по цялата украинска територия и от самото начало на новогодишните празници. Това беше най-голямата въздушна офанзива до момента, без никоя страна в света преди да е успявала да отблъсне сходни смесени набези, включващи дронове, крилати, балистични ракети. За петте дни новогодишни празници в Украйна над 78 души бяха убити и 200 останаха тежко ранени от съветските ракети и дронове, а хиляди домове бяха унищожени.

Имате ли визия за какво го вършат в празнични дни, на Нова година, на деня на независимостта Ви? Каква е задачата им, какво се пробват да реализират?

- Те са се подготвяли, събирали и пазели, доколкото знаем. Готвили са се да съсипят, да вгорчат празниците ни – да причинят още повече болежка, страдалчество и зверства по отношение на украинците. Било е целеустремено. Тяхната цел е била да унищожават, даже в светли празнични дни. Общо през 22-та месеца на пълномащабна инвазия Русия изстреля над 7500 ракети към Украйна. Представяте ли си?

Какво е възприятието да посрещнете Нова година в такава конюнктура? Как се усещат украинците в такива вечери?

- Ние не използваме фойерверки нито на Нова година, нито на другите празници, тъй като всеки ден сме под прицел на удари. Този тон за нас се свързва единствено с война, единствено със зверства, единствено с война. Ние не го назоваваме тържество. За нас е дата, ден, начало на нов календар, бих споделила. Освен това, имаме вяра в новогодишните чудеса и отправихме благопожелание – да реализираме победа. Ние ще победим. Украйна ще победи.

Мислите ли, че Украйна е някак забравена в светлината на протичащото се в Израел, по повод публичното мнение по света?

- Руснаците се пробваха да трансформират и пренасочат вниманието към Израел, само че не считаме, че съумяха. Все още сме в интернационалния дневен ред.

Колкото е належащо, това споделят западните водачи, когато ги попитат какъв брой дълго ще поддържат Украйна, само че в този момент виждаме подозрение. Милиарди евро и долари са в изчакване. Какво значи за Вас, за украинските жители, това съмнение?

- Ние имаме вяра, че нашите сътрудници и съдружници ще продължат да ни поддържат в бъдеще. Украйна приканва своите сътрудници и съдружници да ускорят даването на муниции и системи за Противовъздушна отбрана. Това е доста значимо. Да дават на Украйна оптимален брой бойни безпилотни летателни апарати. Призоваваме нашите съдружници и сътрудници да обезпечат далекобойни ракети с обхват над 300 км. Това е от значително значение за нас. Призоваваме ги да решат за прехвърлянето на замразените съветски активи на Украйна, това също е значимо. Призоваваме да се задълбочи политическият и санкционен напън върху Русия като терористична страна. Нека нашият групов отговор бъде свестен освен като молебствия за правдивост, само че и, тъй като са мощни, несъмнено, като отбрана на свещените правила на суверенитет, народна власт, мир и достолепието на всеки човешки живот.

А в случай че не получите тази помощ, тази поддръжка? Колко значима е помощта, която Европа и Съединени американски щати блокират сега?

- Изключително значима. Надяваме се, че ще получим поддръжка от нашите сътрудници и съдружници.

А в случай че не я получите?

- Ще я получим. Надяваме се, имаме вяра, че ще се случи. Както сподели министърът ни през вчерашния ден – нямаме проект Б, тъй като имаме вяра, че проект А ще сработи. Имаме религия и вяра. Знаем, че сътрудниците ще ни поддържат.

Много Ви благодаря за отделеното време и напъните, Ваше Превъзходителство, надяваме се, че следващата година ще бъде по-добра и мирна за народа Ви!

- Много Ви благодаря за поканата! Наистина се надяваме, че идната година ще бъде победна за нас. Много благодаря на Република България за неуморната поддръжка на всички равнища. Пожелавам на България да е още по-успешна на всички нива – разцвет, мир, мир и още веднъж мир. Много Ви благодаря!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР