Нова формула, по която да се изчислява кои граждани имат

...
Нова формула, по която да се изчислява кои граждани имат
Коментари Харесай

Сменят формулата за енергийна бедност, вече ще гледат площта на жилището, членовете на домакинството и тяхното здраве

Нова формула, по която да се пресмята кои жители имат нужда от енергийно подкрепяне, обмисля Министерството на енергетиката. Ресорна е Комисията за енергийна успеваемост и енергийна беднотия (КЕЕЕБ) към ведомството, а членовете й към този момент са постигнали консенсус към разбирането, че обсегът на мярката за енергийна беднотия не би трябвало да бъде избрана по отношение на каузи на разноските за сила от прихода на семейството, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Новата формула ще бъде по-сложна и планува от приходите на жителите да се извадят разноските за сила, и остатъкът да се съпостави с формалната линия на беднотия, избрана и годишно обновена с решение на Министерски съвет. Така в случай че получената разлика е по-ниска от линията на беднотия, Комисията ще схване, че семейството е енергийно оскъдно.

Това оповестява служебният енергиен министър Росен Христов в отговор на парламентарен въпрос.

Видът на жилището и осреднените индикатори за неговата енергийна успеваемост, както и броят на членовете в семейството, тяхната възраст и/или здравословен статус и нужната им обитаема повърхност също ще са от значително значение за установяване на разноските за сила. До момента площта на жилището не бе в критериите, определящи енергийната беднотия. Според новата формула изчисленията ще се вършат на база постигане на температура от 20 градуса в дома, като за фамилиите с деца градусите би трябвало да са повече.

Администрирането на процеса по оценка на семействата в състояние на енергийна беднотия, както и тяхното подкрепяне, е предмет на държавна обществена политика. В момента се води полемика за това кое ведомство или институция да управлява и прави оценка линията на енергийна беднотия на семействата. Общините са най-подходящи за тази активност, считат членовете на Комисията за енергийна успеваемост и енергийна беднотия. В активността си по оценка на енергийно бедните локалните управляващи ще бъдат подпомагани от Агенцията за обществено подкрепяне и Националната организация по приходите.

И макар че в края на септември държавното управление направи рекордно нарастване на линията за беднотия през 2023 година, - 504 лева, /увеличена с 22%, или с 91 лева, за първи път с подобен растеж в последните 10 години/, към този момент се чуха отзиви, че необятен кръг от до момента подпомаганите жители този път ще останат отвън помощта. Така при минимална работна заплата от 710 лева хората, които заплащат сметки от най-малко 206 лева за отопление, могат да аплайват за помощ. При такива сметки, обаче, е евентуално или жилищната повърхност да е огромна, или семейството да е с доста хора, което ще увеличи критериите за достъп до помощта. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР