Нова дата е определена за местния референдум в Синитово -

...
Нова дата е определена за местния референдум в Синитово -
Коментари Харесай

Отлагат референдума в Синитово за декември

Нова дата е избрана за локалния референдум в Синитово - 19 декември. Това стана, откакто по-рано през днешния ден тематиката бе гласувана наново от Общинския съвет. Тя мина без разисквания и в действителност промени в организацията за провеждането на допитването няма, като се изключи това, че то няма да бъде дружно с вота на 14 ноември, каквито бяха първичните проекти.

Одобрените въпроси за референдума са два: „ 1.1. Съгласни ли сте капиталовото предложение „ Изменение и уголемение на създаване на площадка за отнасяне на неопасни боклуци “ да бъде осъществено в землището на с. Синитово? “ и „ 1.2. Съгласни ли сте капиталовото предложение „ Изграждане на площадка за отнасяне на неопасни боклуци “ да бъде осъществено в землището на с. Синитово? “.

Припомняме, че такова решение бе взето и на предходното съвещание на ситипарламента, извършено на 30 септември. Тогава обаче точката бе включена в последния миг като изключителна, а откакто от Инициативния комитет в Синитово бяха внесли документите единствено три дни по-рано, се оказа, че са нарушени някои наложителни периоди и процедури.

Припомняме, че референдум бе извършен в селото и дружно с локалните избори през 2019 година Тогава локалните се оповестиха както против желанието за създаване и разширение на площадка за боклуци, по този начин и против различен план - за рандеман на инертни материали от близка кариера. Резултатите обаче бяха обжалвани и анулирани от съда.

Междувременно Централната изборна комисия също излезе с решение за референдума, с което се дефинират възнагражденията на Общинската и секционните изборни комисии. За ръководителя на ОИК сумата е 460 лв., за заместник-председателя и секретаря - по 430, за членовете - по 400 лв.. В СИК надлежно са планувани 40 лв. за ръководител, 35 - за секретар и по 30 за членовете.

На членовете на СИК, които предават протоколите и книжата в ОИК, дефинира по 10 лв. в допълнение. За времето на работа в изключителна епидемиологична конюнктура членовете на ОИК и СИК получават в допълнение 50 на 100 от възнаграждението.

Хонорарите на ОИК и СИК, както и разноските при вероятно обжалване на резултатите са за сметка на общинския бюджет, като възнагражденията не се таксуват с налози по ЗДДФЛ. Осигурителните вноски по Кодекса за обществено обезпечаване и Закона за здравното обезпечаване са за сметка на общинския бюджет, сочи се още в решението на ЦИК.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР