Нова битка за българската азбука се разгоря, след като парламентът

...
Нова битка за българската азбука се разгоря, след като парламентът
Коментари Харесай

Ще удържим ли битката за българската азбука

Нова борба за българската писменост се разгоря, откакто Народното събрание одобри на първо четене празникът 24 май да бъде " Ден на българската книжовност, култура и просвета ", а не " Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност ". Текстът в Кодекса на труда бе изменен по предложение на Вътрешна македонска революционна организация като отговор на похищенията на Русия и Македония към писмеността ни.

“Нека не забравяме, че славянофилството е политическа теория на друга страна, която има своите имперски цели и планове от времето на Петър Велики нататък. Ние тук, в този парламент, сме призовани да пазиме българската национална идея и еднаквост ”, разяснява Красимир Богданов от Вътрешна македонска революционна организация. Тази година галерия в Руския културно-информационен център в София насаждаше тезата, че Кирил и Методий нямат никаква връзка с България, само че са първи разпространители на просветата в Русия.

Решението на Народното събрание обаче разпали научни разногласия у нас и провокира остра реакция от Северна Македония.

Лишаваме се от един голям принос, който имаме в славянската просвета и оттова европейската цивилизация, разяснява зам.-директорката на Кирило - методиевския теоретичен център към Българска академия на науките проф. Славия Бърлиева. “Кирилицата е българска, тя е българската писменост, тя е нашият максимален принос в европейската просвета и това не трябва да се не помни и не трябва да се омаловажава. Изваждайки празника от подтекста на славянството, освен не пазиме своите достижения, а ги омаловажаваме ”, разяснява тя.

Институтът за български език на Българска академия на науките също излезе с позиция. “Азбуката е българска по генезис, само че по-късно тя придобива по-широко значение, тъй като се популяризира измежду разнообразни славянски нации. Това е и приносът на българската просвета и на българските културни дейци към славянската просвета ”, сподели шефът на института проф. Лучия Антонова.

София изцяло си присвоява кирилицата и славянските просветители, скочи Скопие и иронично сподели, че скоро сме щели и Адам и Ева да обявим за българи.

В решението на Народното събрание има аргумент, с него не се подценява големият принос на Светите братя Кирил и Методий за славянството, разяснява в рубриката " Гласът на Dariknews.bg " огромният български историк и археолог проф. Казимир Попканстантинов. Той е притежател на влиятелната Хердерова премия, изобретател на мощите на св. Йоан Кръстител край Созопол.

" Това не е смяна. Какво ужасно има в това - българската книжовност? Тя е точно тази, която е съхранена и пулсиращо публикувана в Киевска Рус, в югозападните български земи, напълно естествено се употребява до ден сегашен от Северна Македония, Сърбия, Русия, републиките... до далечна Монголия ", уточни той.

" Няма политически нюанс, има внимателно поправяне или актуализиране на това, което бе до момента. Поне с цел да не не престават похищенията върху това, което е съхранила България до ден сегашен - делото на Светите братя Кирил и Методий и на книжовнците от Първото и Второто българско царство ", продължи проф. Попконстантинов.

" Още в самото начало от историята на българската книжовност и просвета не се откъсва Кирило-Методиевото дело, на което България несъмнено е правоприемник, и дебело наблягам - пазител в продължение на 1100 години до ден сегашен. Като правоприемник и като съхранили това велико дело, ние не биваме да се вторачваме дали не подценяваме делото на Светите братя Кирил и Методий, като знаем доста добре, че посредством точно на тях, до ден сегашен употребяваме и тази графична система - кирилицата, която стъпва върху глаголицата. Ние не се вторачваме единствено в кирилицата, а въобще в българската книжовност ", сподели още археологът.

" А по какъв начин да реагираме на концепцията, стартирана от господин Путин, че писмеността, която те употребяват, е попаднала в Киевска Рус и по какъв начин да премълчаваме? ", пита той. По думите му би трябвало да се постави завършек на това спекулиране чрез кръгла маса сред съветски сътрудници, българи, македонци и сътрудници от Европа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР