nova.bgПреди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полициятаДо подкупа

...
nova.bgПреди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полициятаДо подкупа
Коментари Харесай

Инспектор по храните поискал подкуп от 1000 лева и 2 торби с кашкавал и сирене

nova.bg

Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията

До подкупа се стигнало откакто двамата инспектори от Агенцията по храните разбрали, че притежателите на фермата имат намерение да превозят животни от прилежащо обитаемо място. Единият държавен чиновник съзнателно задържал документа за превозване.

„ Задържайки тази заповед за приемане, ти стоиш в нарушаване ”, разяснява Иван Иванов - съучастник в мандрата.

„ Това беше мотивът да изискат някакво възнаграждение, с цел да се оправят нещата ”, сподели Мария Иванова, която също е съучастник в мандрата.



Държавните чиновници дали период до три дни фермерите да обмислят офертата им, с цел да оправят нещата по другия метод. „ Давате 1 000 лв. и две торби артикули – сирене, кашкавал, кисело мляко и ще оправим нещата първоначално. А на последващо време? ”, сподели още Мария Иванова.

Преди да дадат подкупа, фермерите подали сигнал в полицията. Уговорката била парите и млечните артикули да се предадат отвън работно време на пътя сред прилежащото село и Първомай, където полицията изненадала държавните чиновници в миг на прибиране на облагата.

„ Предполагам, че всеки един в залата, в това число и аз знаем, че се прави така наречен „ държавен рекет ” от разнообразни чиновници. Колкото и смешно да ви прозвучи и на всички да ни звучи, си представете какъв брой аграрни производители има, които имат дребни ферми и на какво са подложени ”, съобщи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Бащата на единия арестуван твърди, че синът му е натопен. „ Тези данни са безусловно погрешни. Той да е изнудвал притежателите. Това е клюка. Каза ми, че е почтен ”, разяснява кметът на с. Искра Димитър Нестеров.

Според пострадалите фермери двамата инспектори не за първи път им желали рушвет. Преди време им дали 200 лв.. „ С доста по-добро изиграване на сценката под формата на доста огромен куп документи. Казаха, че ние не можем да се оправим, само че има един другар, който ще ги оправи против една сумичка ”, разяснява Мария Иванова.

Прокуратурата ще повдигне обвиняване за рушвет. „ Наказанието е от 3 до 10 години отнемане от независимост и до 20 000 лв. санкция ”, съобщи зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.

Двамата ще бъдат арестувани за 72 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР