Нова атака с дрон срещу украинската електроцентрала Запорожие е повишила

...
Нова атака с дрон срещу украинската електроцентрала Запорожие е повишила
Коментари Харесай

МААЕ: Нападението срещу АЕЦ „Запорожие повиши риска от ядрена авария

Нова офанзива с дрон против украинската електроцентрала " Запорожие " е повишила риска от " огромна нуклеарна повреда ", предизвести Международната организация за атомна сила (МААЕ).
Русия съобщи, че Украйна стои зад нападението, при което съгласно нея са ранени трима души. Украйна отхвърля да е забъркана, заяви „ Киев Индипендънт “.
Гигантската атомна електроцентрала с шест реактора, следена от Русия, се намира на фронтовата линия на руско-украинския спор.
МААЕ неведнъж е предупреждавала за сходни офанзиви.

Ръководителят на организацията Рафаел Гроси съобщи, че неделният удар с дрон е " необмислен " и съставлява " сериозна ескалация на заплахите за нуклеарната сигурност и сигурност “.

МААЕ, която има екип от специалисти в Запорожие, удостовери " физическото влияние на офанзивите на дронове " в централата, в това число в един от реакторите.

Окупационната администрация на централата съобщи, че равнищата на радиация са естествени и че няма съществени вреди.
МААЕ съобщи, че повредата не е заплашила нуклеарната сигурност, само че предизвести, че " това е сериозен случай с капацитет да подкопае целостта на защитната система на реактора ".

Гроси посочи, че е имало " минимум три директни попадения " в " главните защитни структури на реактора ".

И Русия, и Украйна постоянно се упрекват взаимно, че обстрелват централата и рискуват да провокират сериозна нуклеарна повреда.

Руската администрация на централата съобщи, че зад нападението стоят въоръжените сили на Украйна, само че Киев отхвърли това изказване.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР