Нова атака с дрон срещу украинската АЕЦ Запорожие“ повишава риска

...
Нова атака с дрон срещу украинската АЕЦ Запорожие“ повишава риска
Коментари Харесай

Нараства рискът от „голяма ядрена авария“: Нова атака с дрон срещу АЕЦ „Запорожие“

Нова офанзива с дрон против украинската АЕЦ „ Запорожие “ покачва риска от „ огромна нуклеарна повреда “, предизвести Международната организация за атомна сила (МААЕ).

От Киев показват, че към момента не престават ежедневните целенасочени офанзиви против енергийни уреди и мрежи

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси сподели, че ударът е бил „ необмислен “ и съставлява „ сериозна ескалация на заплахите за нуклеарната сигурност и сигурността “.

Русия упрекна Украйна, че е направила офанзива с дрон против нуклеарната централа, при която са ранени трима души. 

Киев отхвърли обвиняването и сподели, че Москва заплашва нуклеарното оборудване, цивилното население и околната среда, като нанася удари по самата централа.

Русия упрекна Украйна за нападението с безпилотния уред

МААЕ, която разполага с екип от специалисти в Запорожие, удостовери „ физическо влияние на офанзиви с дрон “ в централата, в това число в един от реакторите. Гроси посочи, че е имало най-малко три директни попадения в главните защитни структури на реактора на централата.

Агенцията добави, че вредите не са заплашили нуклеарната сигурност, само че предизвести, че „ това е сериозен случай с капацитет да подкопае целостта на системата за ограничение на реактора “. 

Открит е теч на вода сред първи и втори силует на един от реакторите

Инсталираната от Русия администрация на централата съобщи, че равнищата на радиация са естествени и че няма съществени вреди.

Най-голямата атомна централа в Европа с шест реактора е на фронтовата линия сред Русия и Украйна. Тя се намира на територията на Украйна, само че попадна под съветски надзор малко след началото на войната.

Съоръжението спря да генерира електрическа енергия през 2022 година, само че се нуждае от непрекъснато доставяне с електричество за изстудяване на един от своите реактори, който е в положение на „ гореща консервация “, което значи, че не е изцяло офлайн.

И Русия, и Украйна постоянно се упрекват взаимно в обстрел на централата и риск от сериозна нуклеарна повреда. Миналия месец МААЕ сподели, че нейният екип от специалисти в завода е чувал детонации всеки ден в продължение на седмица.

„ Вече повече от две години нуклеарната сигурност и сигурност в Украйна са в непрекъсната заплаха. Ние оставаме решени да създадем всичко допустимо, с цел да помогнем за минимизиране на риска от нуклеарна повреда, която може да навреди на хората и околната среда, освен в Украйна “, сподели тогава Гроси.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР