Нов закон в Китай предвижда промени, позволяващи на властите да

...
Нов закон в Китай предвижда промени, позволяващи на властите да
Коментари Харесай

Китай обмисля забрана на облекло, което „наранява чувствата“ на нацията

Нов закон в Китай планува промени, позволяващи на управляващите да глобяват и задържат хора, които носят облекла, " накърняващи възприятията на нацията ".

Постоянният комитет на Националния национален конгрес, който показа предлагането, се стреми да забрани облеклата и знаците, които се смятат за " нездравословни за духа на китайската нация " – дефиниция, постоянно употребена за обозначаване на патриотизма или неналичието на подобен, отбелязва CNN.

Формулировката на проектоизменението припомня на езика, употребен от Пекин за ограничение на свободата на словото или за отвръщане на хипотетични обиди от страна на непознати страни и предприятия.

Новото предложение следва поредност от ограничения за ограничение на персоналния жанр през последните години, в това число разпореждания, целящи да забранят на актьори с " мекушав жанр " да вземат участие в излъчвания, и продължаващата битка с татуировките.

Ако бъде признат, модифицираният закон ще направи нелегално " носенето или принуждаването на други хора да носят " обидни детайли на публични места - макар че не се прецизира какъв тип облекло може да бъде неразрешено. Нарушителите могат да бъдат арестувани за период до 15 дни и санкционирани с 5000 юана (681 долара).

Проектоизменението е ориентирано и против словото и не разрешава " производството, разпространяването, публикуването и разпространението на публикации ", за които се счита, че вредят на " духа " на Китай.

Правилата са препоръчани за изменение на Закона за наказванията на администрацията на публичната сигурност на страната, който влезе в действие през 2006 година Съществуващите ограничения към този момент дават право на полицията да задържа обвинени за необятен кръг закононарушения – от вандализъм до нарушавания на публичния ред.

Китайският законодателен орган съобщи, че през септември ще събира отзиви на обществеността по предлагането.

Някои китайски консуматори показаха угриженост в обществените медии и приканиха за опълчване на плана. Учени в региона на правото също сложиха под подозрение препоръчаното изменение и неналичието на съответни насоки.

" Кой ще утвърди духа на китайската нация и посредством какви процедури? ", написа в китайската платформа Weibo, сходна на Twitter, професорът по конституционни науки Тонг Зивей от Източнокитайския университет по политически науки и право в Шанхай.

" Ако Постоянният комитет одобри този член в сходство с сегашния план, неизбежно ще се стигне до това правоприлагащите органи и правосъдната система да арестуват и осъждат хора въз основа на волята на техните водачи, което ще аргументи безкрайни вреди ", предизвести той.

Междувременно професорът по наказателно право Лао Донгян от пекинския университет " Цинхуа " съобщи, че законът може да се окаже нарушаване на правата на хората.

" Държавната власт се намесва директно в ежедневното облекло на жителите, което явно е несъразмерна интервенция ", написа ученият в Weibo. Лао също по този начин показва угриженост, че поправката може да подхрани крайния шовинизъм и " може да ускори антагонизма с някои страни, поставяйки страната в пасивна дипломатическа позиция ".

Предложеното изменение идва в миг, когато изборът на облекло става все по-политически в сегашен Китай, отбелязва CNN.

Разрастващото се придвижване " Ханфу ", което демонстрира, че хората носят обичайни облекла, носени преди династията Цин, се преглежда като отражение на възходящия шовинизъм измежду младежите в страната. В същото време обичайните японски облекла, като кимона, са подложени на обстрел, защото националистическите настроения против Япония нарастват.

През август предходната година китайска почитателка на аниметата съобщи, че е била арестувана от полицията, откакто театралничила за фотоси, облечена в кимоно в източния град Суджоу.

Жената, чиято косплей визия е била въодушевена от японската манга поредност " Лятно време ", по-късно стана обект на необятно разискване в китайските обществени медии, като някои консуматори твърдяха, че облеклото ѝ е непатриотично.

Подобен случай от 2019 година, при който академични охранители бяха снимани да атакуват мъж в кимоно, също провокира разгорещени онлайн диспути в Китай по отношение на елементарно подклажданите антияпонски настроения в страната.

След проектоизменението от този месец един от потребителите на Weibo попита дали косплейърите или облечените в кимоно чиновници на японски заведения за хранене могат да попаднат под действието на препоръчаните правила. " Законът би трябвало най-малко да прецизира знаци, които ще бъдат неразрешен и това, което ще е позволено ", написа той.

В китайската платформа за известия WeChat различен консуматор попита дали ще бъдат позволени костюмите, които разказва като въплъщение на " западния капитализъм ". " Защо да не носим китайски костюми с туника или ханфу? ", попита потребителят.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР