Нов за науката бръмбар са открили при проучванията си в

...
Нов за науката бръмбар са открили при проучванията си в
Коментари Харесай

Нов вид бръмбар откриха в Странджа

Нов за науката бръмбар са разкрили при изследванията си в Странджа откриватели. Това осведомят от Националния природонаучен музей при Българската академия на науките (НПМ-БАН) в своята фейсбук страница. Откритието е оповестено в научното списание Zootaxa. 

Находката е дело на гл. ас. доктор Румяна Костова от Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски ” и на доцент доктор Ростислав Бекчиев от НПМ-БАН.

„ На бръмбарите може и да им е все тая по какъв начин ги назоваваме и дефинираме, само че за някои изключително прелестно луди хора това е су-у-упер значимо – таксономите “, отбелязва гл. ас. доктор Румяна Костова в обявата на НПМ-БАН. Новият воин живее в Странджа и към този момент носи името Trechus strandzhensis, което му е обещано от откривателите.

Той е видян и разказан от гл. ас. Костова и доцент Бекчиев по време на работата им по плана “Кибертаксономичен метод при филогенетични проучвания върху моделни родове безгръбначни животни (Invertebrata, Arachnida, Insecta) за изясняване на проблеми на произхода, образуването и опазването на безгръбначната фауна на Балканския полуостров ”.

Работата им е финансирана от Фонд “Научни проучвания ”.

Представеното проучване е първият опит за изясняване на таксономичния състав на видовата група Trechus " subnotatus " sensu Jeannel (1927) в България. Проучването се основава на материал, събран по време на теренни експедиции в страната в интервала 2009-2021 година, както и на сбирките на някои европейски музеи и институции. В резултат на това на територията на България са доказани пет таксона (видове и подвидове) от групата на T. " subnotatus ", един от които е нов за науката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР