Нов видеозапис отново разпали дискусията за полицейското насилие срещу чернокожите

...
Нов видеозапис отново разпали дискусията за полицейското насилие срещу чернокожите
Коментари Харесай

96 изстрела за 41 секунди: Ново убийство на чернокож от полицаи в САЩ

Нов видеозапис още веднъж разпали полемиката за полицейското принуждение против чернокожите в Съединени американски щати.

На 21 март 26-годишен мъж издъхва в Чикаго, откакто е спрян от органите на реда, до момента в който ръководи автомобила си.

На клипа се вижда по какъв начин петима офицери от цивилните елементи заобикалят колата на мъжа, преди Декстър Рийд да смъкна прозореца си. Когато още веднъж го подвига, жена служител на реда разклаща дръжката на заключената врата и вади оръжието си. Колегите ѝ заемат позиция. Изричат ​​се хули, най-после 96 изстрела прокънтяват в жилищния регион единствено за 41 секунди. Движението в региона е блокирано, описват американските медии.

Бяха публикувани и фрагменти от нощта на задържането

По-късно служителите на реда настояват, че дейностите ѝ са били „ замяна на огън “ - водачът е стрелял първи и е уцелил служител на реда в предмишницата, както и че на шофьорската седалка е намерено оръжие.

Семейството на жертвата показва, че органите на реда са носели качулки и бейзболни шапки, изобщо не са се разпознали, а автомобилът им също е бил граждански и е нямал никакви отличителни знаци.

Декстър Рийд е спрян поради непоставен защитен колан.

Видеото демонстрира по какъв начин тялото му пада от колата, откакто преди този момент отваря заключената врата. След това служителите на реда слагат белезници на неподвижното тяло, публично оповестено за мъртво в болничното заведение.

Снимка: Личен списък

Адвокатът на фамилията разяснява, че „ в този град имаме проблем с работата на полицията “.

Близки на Рийд го помнят като надарен гимназиален баскетболист, който желае да стане състезателен коментатор. „ Той беше наследник, брат, чичо – обичан човек “, показват те.

Кметът на Чикаго Брандън Джонсън даде обещание изцяло следствие. Той съобщи, че „ персонално е шокиран, поради това, че млад негър мъж губи живота си в конфликт с полицията “.

Петимата служители на реда са краткотрайно пуснати в отпуск. 

Ще се ревизира и потреблението на противозаконни практики

„ Като кмет и като татко, отглеждащ семейство, в това число две чернокожи момчета в западната част на Чикаго, аз персонално съм унищожен да видя по какъв начин още един млад негър мъж губи живота си по време на взаимоотношение с полицията. Сърцето ми се къса за фамилията на Рийд “, разяснява Джонсън. 

Според проверяващите основният детайл, който липсва, е че на никое място на записите не се чува служителите на реда да споделят " Колата ви е спряна, господине. Ще бъдете тестван ".

Бившият първи заместник-началник на полицията в Чикаго Антъни Ричио показва, че съгласно събраните данни Рийд не е извършил устните инструкции и по-късно е стрелял по служителите на реда.

В началото на предходната година всеобщи митинги обгърнаха Съединени американски щати, откакто полицията в Мемфис, щата Тенеси, разгласява видеозапис на жесток арест на афроамериканец, който след това издъхва.

В страната стотици хора излязоха по улиците, с цел да отпразнуват положителната вест

В средата на 2020 година също избухнаха всеобщи митинги в страната след убийството на Джордж Флойд - негър, погубен от бял служител на реда по време на арест през май същата година.

Демонстрациите против расизма и полицейското принуждение прекосяваха под лозунга " Животът на чернокожите има значение " (Black Lives Matter).

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР