Нов вид смъртоносен наркотик набира все по-голяма популярност в България.

...
Нов вид смъртоносен наркотик набира все по-голяма популярност в България.
Коментари Харесай

Нов вид опасен наркотик е засечен у нас

Нов тип гибелен опиат набира все по-голяма известност в България. Синтетичното вещество, производно на фентанила, е сурогат на хероина и е изключително рисково за здравето и живота, алармираха от отдел " Борба с наркотрафика " към Летище София. От там допълниха, че от ден на ден пада възрастта, на която деца протягат ръка към опиатите.


Хиляди са жертвите на фентанила в Съединените щати единствено за последните две-три години. Заместителят на хероина, както се назовава още той, набира все по-голяма известност в Европа, а към този момент има данни за разпространяването му у нас. Новият тип опиат е извънредно рисков, даже и единствено при досег с него.

Стефан Бакалов: началник на отдел " Борба с наркотрафика " - Летище София: " Вече има и няколко случая на засичане на приложимост и в България. Той е извънредно рисков заради мощната непорочност на наркотичното вещество. "
Фентанилът, става известно, е и извънредно елементарен за разпространяване и произвеждане, а цената му го прави леснодостъпен.

Стефан Бакалов: началник на отдел " Борба с наркотрафика " - Летище София: " От 10 мг. фентанил може да се произведат 10 000 дози наркотично вещество, до момента в който в случай че вземем за образец MDMА (екстази) от него може от 700-800 грама да се създадат се вършат 10 000 дози. Разбирате сами какъв брой мощен е този опиат и какъв брой е рисков. "
Все по-малки деца протягат ръка към опиатите, разясниха още от отдел за " Борба с наркотрафика ". Оказва се, че са има данни за възпитаници, които използват дрога още от шести клас.
Стефан Бакалов: началник на отдел " Борба с наркотрафика " - Летище София: " Зависи от учебните заведения. Можем да ги разграничим на учебни заведения, в които доминират по-различни обществени пластове. Има учебни заведения, в които се следи използването на хероин, има учебни заведения, в които най-вече се използва амфетамини. За марихуаната...това събитие за жалост е толкоз всеобщо. "
Притеснени от рисковата " мода " са и родителите. Внучето на Искра Велева е в трети клас, все пак тя счита, че тематиката за опиатите не трябва да бъде табу в фамилията, макар нежната му възраст.

Искра Велева-баба на третокласник: " Аз с очите си съм видяла през оградата на учебно заведение в квартал " Лозенец " продават. Застанал е до оградата и продава. И малко до оградата на 20 метра е охранителят на учебното заведение, застанал с ръце в джоба. "

" Незнанието не е опрощение ", споделя още Искра Велева. Според нея тематиката за вредата от опиатите е едва наранена в образователните материали-нещо, което тя приканва да се промени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР